Діяльність Комітету

18 лютого 2016, 17:27

Комітет з питань національної безпеки і оборони і Спеціальна контрольна комісія з питань приватизації на спільному засіданні розглянули питання виконання умов договору купівлі-продажу пакету акцій ПАТ "Укртелеком", у тому числі щодо створення та безоплатної передачі у державну власність телекомунікаційної мережі спеціального призначення

 

Перший заступник голови Комісії Ігор Лапін повідомив членів Комітету, що на попередніх засіданнях Комісії вже розглядалися питання: чи були дотримані всі норми законодавства під час приватизації ПАТ "Укртелеком", які були допущені порушення при приватизації, в тому числі щодо невиконання інвестиційних зобов'язань з боку суб'єкта, який приватизував, а також питання національної безпеки і оборони - щодо виділеної лінії спецзв'язку.

І.Лапін повідомив, що за наслідками роботи Комісії було вжито ряд заходів, звернуто увагу працівників прокуратури на ті моменти, які цікавлять Комісію (вони свого часу проводили кримінальні розслідування, які в основному стосувалися лінії спецзв'язку, зловживань, допущених при її побудові та передачі, а також розкрадання понад 300 млн. гривень, які були виділені за наказом колишнього президента В.Януковича для побудови цієї лінії).

І.Лапін також зазначив, що ця лінія спецзв'язку мала би бути виділена і передана державі. Насправді ж вона замість виділеної є інтегрованою. «Тому якщо ляже "Укретелеком", тоді ляже й спецзв'язок», - зазначив він. Він також зазначив, що зараз не відбувається спеціального розслідування щодо цього.

Члени Комітету заслухали позицію представників Фонду державного майна і Дерспецзв'язку. Вони відзначили, що проблема "Укртелекому" полягає у дотриманні процедури під час приватизації і виконання покупцем взятих на себе інвестиційних зобов'язань, зокрема, створення телекомунікаційної мережі спеціального зв'язку з подальшою передачею у державну власність, в управління Держспецзв'язку.

За словами представника Фонду державного майна, ФДМУ та Держспецзв'язку сьогодні активно працюють над тим, щоб система спецзв'язку була прийнята у державну власність. Створена комісія, в роботі якої також беруть участь представники "Укртелекому". Сьогодні є всі нормативні документи, необхідні для прийняття системи спецзв'язку у державну власність, зараз йде реалізація положень цих нормативних актів. "Робота може бути завершена за місяць-півтора і система спецзв'язку може бути прийнята у державну власність", - повідомив представник Фонду державного майна.

Голова Комітету Сергій Пашинський, підсумовуючи, зазначив, що максимальний термін по виконанню цього доручення - місяць. «Я буду клопотатися перед керівником ФДМУ і керівником Держспецзв'язку про відповідальність посадових осіб, які займалися питанням безоплатної передачі у державну власність телекомунікаційної мережі спеціального призначення».

С.Пашинський також запропонував звернутися Комітету з питань національної безпеки і оборони до Ради національної безпеки і оборони, Президента України, Секретаря РНБО взяти питання передачі у державну власність телекомунікаційної мережі спеціального призначення під свій контроль.