Діяльність Комітету

01 лютого 2016, 17:02

Про розгляд Верховною Радою України проекту Закону України про Єдиний державний реєстр військовозобов'язаних

2 лютого ц.р. Верховна Рада України розглядатиме опрацьований в Комітеті проект Закону України про Єдиний державний реєстр військовозобов’язаних (реєстр. № 2504а).

Відповідно до Постанови Верховної Ради України від 3 листопада 2015 року № 741-VIII проект Закону України про Єдиний державний реєстр військовозобов’язаних (реєстр. № 2504а), поданий Кабінетом Міністрів України, було направлено до Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони для підготовки на повторне перше читання.

Метою законопроекту є створення Єдиного державного реєстру військовозобов'язаних, а також забезпечення автоматизованого військового обліку громадян України.

У проекті визначаються основні засади створення та ведення реєстру, унормовано питання ведення військового обліку військовозобов'язаних, який здійснюватиметься не тільки на паперових облікових картках, а й в електронному вигляді в єдиній централізованій базі даних, яку планується створити з використанням існуючих баз даних Збройних Сил України, Державної прикордонної служби України, Міністерства освіти і науки України та інших органів державної влади.

Функціонування реєстру дозволить створити централізовану базу даних усіх військовозобов'язаних та призовників, зменшити корупційний чинник у військових комісаріатах під час мобілізації та унеможливить ухилення громадян від призову на військову службу.

У ході доопрацювання законопроекту народними депутатами України – членами Комітету взято до уваги та частково враховано зауваження і пропозиції Головного науково-експертного управління, висновки і пропозиції, що надійшли від інших комітетів Верховної Ради України, Центральної виборчої комісії та Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Повністю враховано, зокрема, пропозиції Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, а також експертів, щодо вилучення із законопроекту змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення.