Діяльність Комітету

27 лютого 2017, 13:30

У Комітеті відбудеться засідання робочої групи щодо врегулювання на законодавчому рівні питання утворення військових судів

У Комітеті 1 березня 2017 року об 11:00 відбудеться засідання робочої групи щодо врегулювання на законодавчому рівні питання утворення військових судів.

У 2010 році було ліквідовано військові суди. Військові дії на сході країни, які призвели до збільшення кількості військових злочинів, свідчать про необхідність утворення у системі загальної юрисдикції військових судів.

Військові суди мають здійснювати розгляд кримінальних справ про злочини, які виникають у сфері військових правовідносин, стосовно військовослужбовців та інших осіб, визначених законом. При цьому у Кримінальному кодексі України злочинам у цій сфері присвячено окремий Розділ ХІХ Особливої частини (Військові злочини).

Слід відмітити, що окремою і значною частиною в законодавстві є сфера регулювання військових правовідносин з питань організації і забезпечення діяльності Військової організації.

Про особливу специфіку правовідносин у зазначеній сфері свідчить і те, що їх суб’єктами є особовий склад Збройних Сил України та інших військових формувань, миротворчі контингенти України в різних країнах світу, Служба безпеки України, Державна прикордонна служба, Внутрішні війська Міністерства внутрішніх справ України, Національна гвардія України тощо, діяльність яких унормована законами про порядок проходження військової служби, сотнями нормативно-правових актів, настановами, інструкціями по напрямках військового управління, збереження, обслуговування та використання зброї, бойової і спеціальної техніки тощо, більшість з яких є таємними.

Ця специфічна сфера суспільних правовідносин потребує не тільки спеціальної підготовки і знань суддів, але й концентрації вказаних нормативно-правових актів, відповідної інформації у військових судах всіх рівнів. У системі військових судів конституційний принцип спеціалізації є не тільки базовою засадою побудови їх системи і підставою для створення окремого військового суду, але ще й елементом внутрішньої організації військового суду будь-якого рівня.

Військові суди, як і інші суди загальної юрисдикції повинні наділятися основними повноваженнями щодо відправлення правосуддя, перевірки правомірності рішень і дій посадових осіб військового командування, які зачіпають права і свободи військовослужбовців і громадян, прирівняних до них, забезпечення виконання вироків та інших судових рішень.

Отже, з огляду на те, що проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо утворення військових судів та окремих організаційних питань), (реєстр. № 2557) знято з розгляду у зв’язку із набранням чинності Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та Закону України «Про Вищу раду правосуддя», робоча група відновлює свою роботу для розробки нових законодавчих змін, що дозволять утворити в системі загального судочинства військові суди, які здійснюватимуть судочинство у Збройних Силах України та інших військових формуваннях, утворених відповідно до закону.