Діяльність Комітету

18 травня 2016, 19:44

Про розгляд стану справ з розслідування фактів розкрадання державних коштів та майна у Збройних Силах України

Під час засідання Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони 18 травня 2016 року було розглянуто питання про звіт представників військової прокуратури та Міністерства оборони України щодо розгляду справ з розслідування фактів про системне зниження рівня обороноздатності нашої держави шляхом розпродажу за зниженими цінами озброєння, військової техніки до початку військової агресії на Сході України. Дане питання доповідали заступник Міністра оборони України Павловський Ігор Валентинович та заступник Генерального прокурора УкраїниГоловний військовий прокурор України Матіос Анатолій Васильович.

На початку розгляду даного питання, Голова Комітету Пашинський Сергій Володимирович звернув увагу на інформацію щодо кількості та вартості реалізованого військового майна Збройних Сил України до початку антитерористичної операції на Сході України та зазначив, яка була надана народним депутатам України для ознайомлення, вражаюча.

Наприклад, зенітно-ракетний комплекс С-300 Міноборони України було продано підприємству «Укроборонсервіс» за значно заниженою ціною, а продано до Казахстану у десятки разів дорожче.

Під час заслуховування та обговорення питання народні депутати України - члени Комітету констатували, що внаслідок такої багаторічного антидержавницької позиції керівництва Міністерства оборони України та інших високопосадових осіб держави була фактично знищена система протиповітряної оборони, розпродана бронетанкова техніка, гелікоптери, боєприпаси та ракетно-артилерійська озброєння, що не дало змоги Збройним Силам України дати належну відсіч агресору.

Заслухавши інформацію доповідачів, народних депутатів України, Комітет ухвалив рішення:

1.                 Звернутися до Прем’єр-міністра України Гройсмана Володимира Борисовича щодо необхідності створення комісії з проведення спеціального службового розслідування та ревізії з обрахування збитків завданих державі.

2.                 Звернутися до Генерального прокурора України Луценка Юрія Віталійовича щодо проведення спеціальної наради про повернення вкрадених коштів та майна до державного бюджету України.

Звернутися до Прем’єр-міністра України Гройсмана Володимира Борисовича щодо необхідності виділення коштів з резервного фонду бюджету Міністерству юстиції України для оплати праці роботи експертів, які залучені до розслідування військовою прокуратурою.