Діяльність Комітету

05 квітня 2016, 16:37

Про результати чергового засідання робочої групи щодо обговорення законодавчого врегулювання питання створення та виробництва озброєння, військової і спеціальної техніки 5 квітня 2016 року

На виконання Плану законодавчого забезпечення реформ в Україні, затвердженого Постановою Верховної Ради України від 04.06.2015 № 509-VIII «Про План законодавчого забезпечення реформ в Україні», 5 квітня 2016 року об 11:00 в кімнаті №1224 по вул. Садовій, 3А відбулося чергове засідання робочої групи щодо обговорення законодавчого врегулювання питання створення та виробництва озброєння, військової і спеціальної техніки.

У роботі групи взяли участь Заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони Мамчур Юлій Валерійович та член Комітету Тимчук Дмитро Борисович, представники Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки, Міністерства оборони України, Міністерства юстиції України, Міністерства внутрішніх справ, Державного концерну «Укроборонпром».

Члени робочої групи зауважили про необхідність найшвидшого прийняття Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про державне оборонне замовлення».

Під час засідання робочої групи, зокрема, обговорювалося питання визначення окремих термінів (понять) у галузі озброєння, військової та спеціальної техніки.

Також у ході засідання було зазначено про необхідність застосування методологічних підходів до визначень, які мають певні недоліки, та їх законодавче закріплення.

Так, йдеться, зокрема, про визначення термінів «зброя військового призначення», «військова техніка», «спеціальна техніка». Також із сукупності усіх можливих «виробів військового призначення» випала ціла низка виробів, які також є «виробами», що можуть мати саме «військовий» та «спеціальний» характер застосування, проте не можуть вважатися «технічними» засобами, такі як «програмний виріб», «матеріал». Певні неоднозначності при віднесенні конкретного «виробу» (предмету, об’єкту, продукції тощо) саме до категорії «виробів військового призначення» виникатимуть і для таких «виробів», як «інформаційна (автоматизована) система», «телекомунікаційна система», «інформаційно-телекомунікаційна система», «комплексна система захисту інформації». Є певні суперечності щодо однозначності віднесення інших окремих виробів саме до категорії «виробів військового призначення», зокрема до «військової техніки», а також узгодження між собою термінів «озброєння» та «військова техніка».