Діяльність Комітету

20 січня 2016, 15:25

19 січня ц.р. відбулася нарада з актуальних питань забезпечення житлом військовослужбовців

19 січня 2016 року під головуванням секретаря Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони Івана Вінника відбулась робоча нарада з питань запровадження дієвого механізму забезпечення військовослужбовців Збройних Сил України житлом.

Під час наради відзначалося, що незважаючи на прийняття в останні роки низки нормативно-правових актів щодо поліпшення умов з житлового забезпечення військовослужбовців, це питання на сьогодні залишається нерозв’язаним і потребує вжиття  невідкладних заходів.

Учасники наради дійшли висновку, що за нинішніх умовах, ми не повинні допустити, щоб стан будівництва житла та забезпечення житлом військовослужбовців (особливо тих хто відстоює нашу незалежність в зоні АТО) був незадовільним і не відповідав їх мінімально необхідним потребам. В іншому разі це негативно позначатиметься на соціально-психологічному стані у військах. 

Вирішення питання забезпечення житлом військовослужбовців сприятиме зростанню престижу військової служби.

З огляду на суттєве збільшення грошового забезпечення військових, передбачене Законом України «Про Державний бюджет України на 2016 рік», на нараді обговорювалося питання можливості та перспектив будівництва соціального житла з метою подальшої його реалізації військовослужбовцям на пільгових умовах (лізинг, пільгове іпотечне кредитування) і розробки ефективної комплексної моделі житлового кредитування військовослужбовців на найбільш вигідних для них умовах.

Сьогодні опрацьовується питання щодо вирішення цього питання у співпраці Міністерства оборони України з Державною іпотечною установою. На думку ініціаторів, це надасть можливість забезпечити військовослужбовців Збройних Сил України соціальним житлом в новобудовах з урахуванням вигідних умов кредитування за довгостроковими пільговими житловими програмами без встановлення обліку, квартирних черг, непомірних відсотків та з правом самостійного вибору житлового приміщення, яке б задовольняло індивідуальні потреби кожного військовослужбовця.

Наступна робоча нарада запланована на 3 лютого 2016 року. На ній буде представлено бачення програми впровадження комплексної моделі забезпечення житлом військовослужбовців.