Діяльність Комітету

21 липня 2015, 11:58

Комітет провів слухання на тему: "Територіальна оборона України в умовах гібридної війни"

У Комітеті Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони відбулися слухання на тему: "Територіальна оборона України в умовах гібридної війни"

 

У заході взяли участь народні депутати, представники органів державної влади, наукових установ, громадських організацій.

Під час слухань обговорено питання впливу засобів та методів провадження гібридної війни на національну безпеку України та організацію оборони держави; стан нормативно-правового та організаційного забезпечення виконання завдань територіальної оборони, а також пропозиції щодо вдосконалення нормативно-правового регулювання у сфері територіальної оборони; розвитку інституту проходження служби у військовому резерві з метою підготовки громадян України до виконання завдань територіальної оборони в адміністративно-територіальних одиницях, планомірної підготовки резервістів для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань особовим складом; шляхи мотивації громадян до проходження служби у військовому резерві, а також пропозиції щодо вдосконалення питань організації проходження служби у військовому резерві. Учасники слухань також обговорили питання організаційно-правового формування національної системи сприяння Збройним Силам України та іншим військовим формуванням як складової частини оборони України.

У виступах наголошувалося, що стан нормативно-правового та організаційного забезпечення територіальної оборони потребує оновлення у сфері правового регулювання.

Промовці звертали увагу на те, що основні засади, на яких має ґрунтуватися законодавче регулювання питання територіальної оборони України в умовах війни, зокрема гібридної, закріплені в Конституції України.

Учасники слухань, зокрема, зазначали, що наслідком збройної агресії Російської Федерації проти України стала воєнна окупація і подальша анексія території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя - невід'ємної складової державної території України, воєнна окупація значної частини державної території України у Донецькій та Луганській областях.

Ці події показали усі недоліки існуючої системи територіальної оборони, неспроможність діючої системи національної безпеки забезпечити захист та оборону територій держави.

Президент України, як Верховний Головнокомандуючий Збройними Силами України, неодноразово звертав увагу на необхідності врахування особливостей досвіду гібридної війни та наголошував на важливості територіальної оборони у загальному комплексі заходів із забезпечення обороноздатності держави, яка має ряд суттєвих переваг над іншими військовими засобами.

Промовці наголошували на тому, що сьогоднішні реалії вимагають пошуку нових шляхів і механізмів суттєвого оновлення системи територіальної оборони України, підвищення її ефективності та функціонування.

Учасники слухань також відзначали необхідність законодавчого регулювання у сфері територіальної оборони із врахуванням особливостей та досвіду сучасної гібридної війни. За їхніми словами, гібридна війна обумовлює перегляд плану формування збройних сил, і у першу чергу утворення мобільних військових частин, які повинні відрізнятися від стаціонарних. Це потребує і зміни мислення по відношенню до типів загроз майбутніх конфліктів та вибору шляхів протидії.

Наголошувалося також на тому, що територіальна оборона, із врахуванням форм та методів гібридної війни, не зводиться до комплексу військових заходів, а є багатогранною, загальнодержавною системою воєнних, політичних, економічних і спеціальних заходів, які потребують правового регулювання, зокрема щодо визначення: завдань територіальної оборони, у т.ч. спеціальних; організаційних основ територіальної оборони, заходів з підготовки та ведення територіальної оборони, а також порядку їх здійснення, у тому числі заходів, які спрямовані на протидію методам провадження гібридної війни.

На думку учасників слухань, в умовах гібридної війни також потребують правового регулювання заходи у політичній, соціальній, економічній, інформаційних сферах, адже забезпечення економічної та інформаційної безпеки України є також однією з найважливіших функцій держави.

Удосконалення системи територіальної оборони України, на переконання фахівців, є одним із найбільш економічних та доцільних способів забезпечення та підтримання на високому рівні обороноздатності держави.

Учасники слухань вважають, що у сфері організації територіальної оборони доцільно розвивати інститут проходження служби у військовому резерві, який має бути запроваджений з метою підготовки громадян України до виконання завдань територіальної оборони в адміністративно-територіальних одиницях, а також планомірної підготовки для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань особовим складом.

На думку промовців, потребують законодавчого визначення шляхи мотивації громадян до проходження служби у військовому резерві, а також вдосконалення питання організації проходження служби у військовому резерві.

Такі організаційні підходи побудови територіальної оборони забезпечать зміцнення обороноздатності держави, що надасть Україні можливість стримувати агресора від намірів глибокого вторгнення, а також оперативно забезпечити виконання завдань територіальної оборони, та поставити значну кількість підготовленого організованого резерву до складу Збройних Сил України та інших військових формувань.

"Сучасний військово-політичний стан, у якому наша держава є об'єктом гібридної війни з боку Росії, свідчить про те, що переосмислення підходів до розуміння національної безпеки є критично важливим завданням, вирішення якого вимагає внесення відповідних змін до Конституції України, прийняття Закону "Про національну безпеку України", - наголошувалося у виступах.

Учасники слухань зазначали, що закони про територіальну оборону повинні ґрунтуватися як на ефективному досвіді минулого, так і на сучасних реаліях ведення війн. В Україні потрібно гармонічно поєднати державну політику з розвитку професійних, мобільних, високотехнологічних регулярних Збройних Сил та розвитком сил резерву територіальної оборони, які доцільно сформувати за рахунок резервістів.

Окрему увагу під час слухань було звернено на формування широко розгалуженої громадської системи сприяння Збройним Силам України та іншим військовим формуванням для ефективної організації територіальної оборони.

Учасники слухань висловили свої пропозиції щодо законодавчого вдосконалення питань територіальної оборони країни в умовах гібридної війни.

Ці пропозиції будуть узагальнені Комітетом в проекті Рекомендацій комітетських слухань.