Діяльність Комітету

07 лютого 2014, 11:50

З А Я В А Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони

З А Я В А

Комітету Верховної Ради України

з питань національної безпеки і оборони

 

Виходячи з того, що ускладнення подій в Україні вже переростає у загрози національній безпеці держави та її територіальній цілісності, що ці загрози і виклики значно підсилюються глибокою економічною кризою в державі та погіршенням загальних настроїв і соціального становища більшості наших громадян, Комітет закликає сторони конфлікту до розумного і швидкого компромісу на основі державних інтересів, категорично застерігає їх від будь-яких рішень і дій силового чи протиправного характеру.

Комітет звертає увагу усіх громадян України, а насамперед військовослужбовців, осіб начальницького та рядового складу органів сектору безпеки і оборони держави діяти виключно у межах та спосіб, визначений Конституцією й законами України.

Рішуче засуджуючи заяви та заклики сепаратистського характеру, Комітет вимагає від місцевих органів державної влади негайно привести усі свої рішення у відповідність до Конституції і законів України, не допускати дій, що несуть загрозу протистояння і розколу країни. А також пропонує усім учасникам політичного процесу утримуватися від розмов та закликів щодо запровадження режиму надзвичайного стану в державі, оскільки це каталізує поглиблення протистояння з можливими трагічними наслідками для України.

Комітет закликає до невідкладних консультацій з питання формування Уряду України, склад якого б дістав суспільну підтримку і був спроможним до рішучих дій для виправлення економічної ситуації і реалізації комплексу заходів захисту найбільш вразливих категорій українських громадян.

Комітет закликає народних депутатів України, незалежно від партійної чи фракційної належності, персонально усвідомити всю складність моменту і діяти відповідально, у тому числі й для того, щоб не допустити втручання будь-яких зовнішніх сторін для розв’язання цієї гострої політичної кризи в Україні.