Діяльність Комітету

18 квітня 2013, 09:24

У Комітеті з питань національної безпеки і оборони відбулася зустріч народних депутатів з делегацією Комітету у закордонних справах Ради народних представників Республіки Індонезія

У Комітеті з питань національної безпеки і оборони відбулася зустріч народних депутатів з делегацією Комітету у закордонних справах Ради народних представників Республіки Індонезія

Голова Комітету Володимир Литвин на початку зустрічі відзначив, що Індонезія є однією з найбільших країн Південно-Східної Азії, яка динамічно розвивається. Україна, за його словами, також знаходиться на етапі переходу до нової якості. Тому, обмін досвідом між парламентаріями обох країн буде взаємно корисним.

В.Литвин зазначив, що за короткий час Україна ухвалила всю необхідну законодавчу базу у сфері безпеки і оборони, яка відповідає міжнародним стандартам.

Голова Комітету також поінформував гостей про можливості України у військово-технічній сфері, відзначив значний експортний потенціал держави на ринку озброєнь, великі можливості оборонно-промислового комплексу у сфері виробництва і модернізації військової техніки.

В.Литвин висловив сподівання на те, що візит делегації Парламенту Індонезії дозволить надати стосункам між двома країнами нового змісту і прискорити підписання Угоди про військово-технічне співробітництво.

Голова Комітету у закордонних справах Ради народних представників Республіки Індонезія Махфукдз Сіддік відзначив, що це перший візит парламентської делегації і його метою є поглиблення двосторонніх стосунків. "Для нас важливо налагодити стосунки не тільки в економічній та політичній сфері, а й сфері безпеки і оборони", - наголосив він.

М.Сіддік поінформував про законодавчу базу Індонезії, яка забезпечує функціонування її збройних сил, початок їх модернізації та проблеми, які виникають у цьому зв'язку. Він також висловився за продовження дії Меморандуму про взаєморозуміння між Індонезією і Україною.

Перший заступник голови Комітету Анатолій Кінах поінформував гостей про те, що Україна є позаблоковою, нейтральною державою. "Незважаючи на це, Україна має великий військовий потенціал і займає значне місце на міжнародному ринку озброєнь", - відзначив він. За його словами, Україна може запропонувати військово-технічне співробітництво у сфері авіабудування, постачання бронетехніки, систем зв'язку тощо.

Голова підкомітету Олександр Кузьмук акцентував увагу на прийнятих останнім часом Верховною Радою законодавчих актах, спрямованих на подальшу модернізацію Збройних Сил і їх технічне переоснащення. Одним з можливих напрямів співробітництва між двома країнами, за його словами, може стати підготовка військових кадрів для збройних сил Індонезії. "Для цього Україна має сучасну систему військових вузів і потужну навчальну базу, і є однією з небагатьох держав в Європі, яка повністю забезпечує власні Збройні Сили військовими фахівцями", - зазначив О.Кузьмук.

Учасники зустрічі обговорили й інші аспекти співробітництва, висловилися за подальший розвиток парламентських стосунків і налагодження взаємовигідних контактів.