Діяльність Комітету

08 квітня 2013, 18:18

Робоча нарада підкомітету з питань соціального і правового захисту військовослужбовців та членів їх сімей

У робочій нараді, що відбулася 4 квітня ц.р., прийняли участь народні депутати - члени підкомітету, представники заінтересованих міністерств, центральних органів виконавчої влади, Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, військових формувань.

Голова підкомітету з питань соціального і правового захисту військовослужбовців та членів їх сімей Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони Сергій ГРИНЕВЕЦЬКИЙ, відкриваючи нараду, наголосив на необхідності проведення ґрунтовного аналізу заходів, проведених всіма гілками державної влади, та результатів «виконання рекомендацій Парламентських слухань на тему: "Про стан та перспективи розвитку Воєнної організації та сектору безпеки України" і продовження подальшої кропіткої роботи стосовно їх реалізації в повному обсязі".

С.Гриневецький звернув увагу на те, що головною проблемою законодавства України є відсутність у багатьох законах, особливо з питань соціального захисту, механізмів реалізації їх положень. За його словами, на цей час програми забезпечення житлом військовослужбовців, осіб, звільнених у запас або відставку, майже не фінансуються, а тому і не виконуються, питання забезпечення житлом військовослужбовців перейшло в розряд проблеми, яка продовжує загострюватись. "Необхідно, провівши ревізію законодавства, виходити на підготовку та прийняття нової редакції Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», що реалізовуватиме нове концептуальне бачення забезпечення житлом зазначених вище категорій громадян з чітко визначеними джерелами фінансування будівництва житла, гарантованим отриманням цими категоріями громадян грошової компенсації за належні їм для отримання жилі приміщення та з використанням    інших    сучасних    механізмів    його   надбання".

Житлова проблема в державі, на думку народних депутатів-членів Комітету, повідомив С.Гриневецький, може і повинна бути розв'язана через здешевлення ставки іпотечного кредитування (економіка держави не може розвиватися при 25-відсотковій ставці). Переозброєння виробництва новою технікою, підвищення продуктивності праці, реформа заробітної плати дозволять поліпшити економічні можливості і держави і громадян та залучати ці ресурси для поліпшення соціально-побутових умов життя всіх громадян, у тому числі пільгових категорій.

         На актуальності вирішення житлової проблеми військовослужбовців, осіб, звільнених з військової служби у запас або відставку, наголошували начальник Департаменту господарського забезпечення Служби безпеки України генерал-майор Михайло Бондарчук, заступник командувача внутрішніх військ МВС України  по роботі з собовим   складом,   генерал-майор  Василь  Молдавчук, начальник управління підготовки персоналу Адміністрації Держприкордонслужби генерал-майор Сергій Савін, тимчасово виконуючий обов'язки директора Департаменту соціальної та гуманітарної політики Міноборони Олександр Смирнов, представник Державної служби з питань інвалідів та ветеранів України Сергій Осипенко. Вони зазначили, що проблему можна вирішити без прийняття нових додаткових програм - необхідно забезпечити належне фінансування чинних.

Начальник відділу соціальної та професійної адаптації колишніх військовослужбовців Міністерства соціальної політики України Максим Андросенко зазначив, що "соціальна адаптація - це соціальний процес, який включає комплекс заходів, спрямованих на пристосування особистості до нових соціальних умов" та запропонував конкретні шляхи розв'язання проблемних питань адаптації військовослужбовців, які будуть звільнятися при проведенні реорганізаційних заходів, та осіб, звільнених з військової служби та членів їх сімей.

При обговоренні питань учасники наради висловлювали пропозицію щодо вжиття заходів з опрацювання механізмів залучення інвестицій для будівництва житла військовослужбовцям, особам, звільненим з військової служби в запас або відставку, та членам їх сімей.

За підсумками наради її учасники вирішили додатково опрацювати можливі пропозиції і надати для підготовки підкомітетом їхньої остаточної редакції та внесення під час розгляду Комітетом питання щодо стану виконання Постанови Верховної Ради України про рекомендації парламентських слухань на тему: «Про стан та перспективи розвитку Воєнної організації та сектору безпеки України».