Діяльність Комітету

21 березня 2013, 10:42

Голова Комітету Володимир Литвин провів зустріч з Надзвичайним і Повноважним Послом Федеративної Республіки Німеччини Крістофом Вайлем

В.Литвин на початку зустрічі нагадав, що міжпарламентські відносини між Україною і Німеччиною мають гарне підґрунтя для дальшого успішного розвитку. "Сьогодні парламенти світу переживають надзвичайно відповідальний момент. Економіка стискується, в усіх країнах криза. За таких обставин виникає спокуса делегувати повноваження одному чи кільком особам, перекласти на них відповідальність за розв'язання нагальних проблем. Є загроза того, що парламенти можуть відходити на другий план. Водночас, мені бачиться, що виклики, які стоять перед Європою і кожною країною, вимагають серйозного осмислення, серйозної роботи. І роль парламентів за такої ситуації має зростати", - зазначив В.Литвин.

Голова Комітету відзначив важливість поглиблення контактів на рівні політичних фракцій і комітетів. В.Литвин висловив зацікавленість у налагодженні таких контактів і співробітництва між відповідними комітетами обох країн. "Питання безпеки відіграватимуть ключову роль у нинішніх умовах", - наголосив він.

Під час зустрічі також йшлося про необхідність посилення парламентського контролю. В.Литвин повідомив про те, що сьогодні відбудеться виїзне засідання Комітету в Службі безпеки України. "Для нас важливо мати постійний діалог з правоохоронними і силовими структурами, які знаходяться у сфері відання Комітету з питань національної безпеки і оборони, відчувати настрій і потреби, щоб повністю забезпечити їх діяльність законодавчо. Але не менш важливе завдання для нас - контроль. Зрозуміло, що такі служби і структури потребують громадського контролю", - зазначив голова Комітету.

Надзвичайний і Повноважний Посол відзначив, що для України і для парламенту цей рік дуже важливий. Адже доведеться ухвалити низку законів, необхідних для підписання у листопаді цього року Угоди про асоціацію між ЄС та Україною. "З боку Європейського Союзу є очікування від України зробити необхідні кроки як з боку виконавчої, так і з боку законодавчої влади", - зазначив він.

В.Литвин висловив сподівання, що Угода про асоціацію у Вільнюсі в листопаді цього року буде підписана. Однак, за його словами, її ще необхідно ратифікувати у парламентах країн-членів ЄС. "Кожна країна хоче стовідсоткових гарантій щодо виконання Україною зобов'язань. Досягти цього, - на його думку, - буде непросто".

Учасники зустрічі висловилися за продовження розпочатого діалогу і подальший розвиток двосторонніх контактів на цих рівнях між парламентами України і Федеративної Республіки Німеччини.