Діяльність Комітету

05 квітня 2016, 16:27

Комітет з питань національної безпеки і оборони підтримає прийняття проекту закону про чисельність Збройних Сил України на 2008 рік за умови врахування його пропозицій

 

На засіданні 16 січня члени Комітету обговорили поданий Президентом України законопроект (реєстр. №1316).

Законопроект передбачає приведення чисельності ЗС України за станом на 30 грудня 2008 року до 183 тисяч осіб, у тому числі 143 тисяч військовослужбовців.

Загальна чисельність Збройних Сил України протягом 2008 року згідно із проектом має зменшитися на 17 000 осіб, у т.ч. військовослужбовців –  на 9000.

Проектом також пропонується оптимізувати структуру та чисельність Об'єднаних сил швидкого реагування та Основних сил оборони ЗС України, привести їх співвідношення до визначених показників, зменшити чисельність підрозділів забезпечення при переході на нові форми організації і здійснення технічного, тилового та інших видів забезпечення.

Члени Комітету у ході дискусії висловили суттєві зауваження до законопроекту. Більшість народних депутатів не підтримали запропоноване скорочення чисельності Збройних Сил України у 2008 році на 17 тисяч осіб. При цьому вони звертали увагу на те, що у проекті не уточнена кількість військовослужбовців, які будуть скорочені. Крім того, на думку членів Комітету, законопроект не передбачає надання соціальних гарантій військовослужбовцям та членам їхніх сімей.

Голова Комітету Анатолій Гриценко повідомив, що у ході розмов з представниками Секретаріату Президента та Кабінету Міністрів погоджено, що скорочення у Збройних Силах у 2008 році може торкнутися не 17 тисяч, а 9 тисяч осіб. За його словами, такі зміни можуть бути внесені до законопроекту у ході його доопрацювання.

Народний депутат Олександр Кузьмук вніс пропозицію щодо того, що загальна кількість осіб, які можуть бути скорочені у поточному році, не повинна перевищувати 9 тисяч. Він зауважив, що є всі можливості перенести скорочення 8 тисяч осіб з 17-ти тисяч запланованих на цей рік на наступний рік.

Члени Комітету висловили занепокоєння щодо того, що під скорочення потраплять бойові частини, чого у нинішній ситуації вже не можна допустити.

Народні депутати висловилися за те, що програма скорочення Збройних Сил має бути розписана по роках до 2011 року включно. На їхню думку, це має стати предметом окремого законопроекту.