Діяльність Комітету

16 травня 2008, 15:53

Комітет рекомендує парламенту прийняти у другому читанні і в цілому проект закону про внесення змін до деяких законів України (щодо змін у системі комплектування військ (сил) особовим складом)

Як зазначив перший віце-прем'єр-міністр Олександр Турчинов, представляючи законопроект (реєстр. № 2223), поданий Кабінетом Міністрів, його метою є "розширення переліку громадян, які можуть бути прийняті на військову службу за контрактом на посади рядового, сержантського і старшинського складу за рахунок осіб, які мають базову загальну середню освіту, а також за рахунок створення більш привабливих умов першого контракту для громадян призовного віку та військовослужбовців строкової служби".

Під час обговорення члени Комітету висловили до проекту низку зауважень і пропозицій. Народні депутати наполягають на внесенні до нього суттєвих змін.

Голова Комітету Анатолій Гриценко зазначив, що члени Комітету не підтримують пропозицію уряду щодо можливості набору на військову службу за контрактом юнаків і дівчат, які мають лише базову середню освіту (9 класів).

"Ми вважаємо, що в армії мають служити контрактники з повною середньою освітою, - зазначив А.Гриценко. Він наголосив: "професіоналами не можуть стати юнаки, які не мають навіть повної середньої освіти і які не розуміють що таке синусоїда, балістика польоту кулі, гранати".

На переконання А.Гриценка, "перехід на професійну контрактну армію має ключове слово "професійність", а не "контрактність".

Не погодились члени Комітету і з пропозицією уряду замінити строкову службу на контрактну терміном на 2 роки, замість діючої норми у 3 роки.

Водночас народні депутати підтримали пропозицію щодо набору на контрактну військову службу не з 19-ти років, а з 18 років, щоб юнаки, які проходять строкову службу, мали можливість перейти на контрактну не через 6 місяців, а через 3 місяці.