Діяльність Комітету

15 травня 2008, 14:39

Дев'ятикласникам йти на військову контрактну службу буде заборонено

Члени комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони схвалили урядовий законопроект щодо стимулювання переходу на військову службу за контрактом і прийняли одностайне рішення рекомендувати його парламенту до другого читання з прийняттям в цілому. Про це поінформував голова профільного комітету Анатолій Гриценко.

Натомість він зауважив, що не з усіма положеннями законопроекту були згодні депутати.

Зокрема, народні обранці не підтримали пропозицію Уряду щодо можливості набору на військову службу за контрактом юнаків і дівчат, які мають лише базову середню освіту (9 класів).

«Ми категорично проти і вважаємо, що має бути повна середня освіта, - зазначив Анатолій Гриценко, наголосивши, що  професіоналами не можуть стати юнаки, які не мають навіть повної середньої освіти і які не розуміють – що таке синусоїда, балістика польоту кулі, гранати».

На його переконання, перехід на професійну контрактну армію має ключове слово «професійність», а не «контрактність».

Не погодились члени парламентського комітету і з пропозицією Уряду замінити строкову службу на контрактну терміном на 2 роки, замість діючої норми у 3 роки.

«Ми вважаємо, що у Збройних Силах України не може бути двох типів контрактної служби. Це - не справедливо», - наголосив голова комітету Анатолій Гриценко.

В той же час депутати підтримали ініціативу урядовців і погодилися, що на контрактну військову службу можна набирати не з 19 років, а з 18 і щоб юнаки, які проходять строкову службу, мали можливість перейти на контрактну не через 6 місяців, а через 3.