Діяльність Комітету

18 березня 2008, 09:06

Комітет провів слухання: "Енергетична безпека України: стан та перспективи забезпечення природним газом"

У Комітетських слуханнях взяли участь народні депутати, міністр палива та енергетики Юрій Продан, міністр з питань житлово-комунального господарства Олексій Кучеренко, голова Правління НАК "Нафтогаз України" Олег Дубина, представники Секретаріату Президента, РНБО, міністерств, провідні науковці, експерти з питань енергетичної безпеки.

Голова Комітету Анатолій Гриценко, відкриваючи слухання, акцентував увагу на важливості цього питання, оскільки "воно торкається інтересів усіх без виключення як суб'єктів господарювання, так і кожного громадянина". За його словами, питання енергетичної безпеки є ключовим для забезпечення міжнародного іміджу держави, конкурентноспроможності вітчизняної економіки.

А.Гриценко повідомив, що членів Комітету турбує, що досі немає жодного підписаного документу про постачання газу в Україну на 2008 рік. У зв'язку з цим, народних депутатів також турбує інше питання: на яких умовах Україна отримає цей газ? Чи буде забезпечено баланс природного газу і за якими цінами для населення і для промисловості?

Голова Комітету висловив стурбованість членів Комітету інформацією про покриття заборгованості суб'єктів господарювання за рахунок Державного бюджету, а також про те, що газові свердловини в Україні найближчим часом будуть законсервовані. Це, на думку народних депутатів, негативно позначиться на всій структурі забезпечення енергоносіями.

Голова підкомітету Анатолій Кінах у доповіді наголосив на актуальності питання, що розглядається. Він зазначив, що рівень енергетичної безпеки останнім часом помітно знизився, особливо "з втратою позицій України щодо укладання прямих угод на постачання газу у Середній Азії".

Члени Комітету, за словами А.Кінаха, підтримують домовленість між Україною і Російською Федерацією про досягнуту ціну на газ на рівні 179,5 дол. США за 1 тис. м3 на 2008 рік, а також те, що постачання газу буде здійснюватися без посередників.

Водночас, Комітет вважає, що органи влади мають "посилити координацію у переговорному процесі із усіма постачальниками і сформувати позицію таким чином, щоб не зашкодити національним інтересам".

А.Кінах зазначив, що на часі розробка і затвердження Енергетичної стратегії України.

Міністр палива та енергетики Юрій Продан поінформував учасників комітетських слухань про ситуацію, що склалася із забезпеченням енергоносіями. Говорячи про тарифну політику, Ю.Продан заявив, що сьогодні "є всі підстави для перегляду тарифів на транзит газу газотранспортною системою України у бік їх збільшення".

Голова Правління НАК "Нафтогаз України" Олег Дубина спростував інформацію про те, що НАК "Нафтогаз України" мав кошти для сплати всіх боргів за постачання газу. Він навів цифри, які засвідчили неспроможність компанії самостійно погасити борги.

На думку О.Дубини, "угода про постачання газу між Україною і Російською Федерацією не є досконалою. Єдиним її позитивним моментом є можливість для України самостійно розпоряджатися усім газом, який вона отримає".

Учасники комітетських слухань висловили бачення проблем, які впливають на енергетичну безпеку. У виступах прозвучали пропозиції щодо впровадження енергозберігаючих технологій, переходу споживачів газу на альтернативні види газопостачання. Зокрема, зверталася увага на те, що споживачі можуть щорічно отримувати близько 5 млрд. м3 шахтного газу. Йшлося також про використання міжнародного досвіду у питання енергозбереження.

За підсумками обговорення Комітет узагальнить висловлені пропозиції, які будуть використані при підготовці відповідних рекомендацій.