Діяльність Комітету

15 травня 2008, 16:52

Комітет питання про стан виконання програм розвитку Державної служби спеціального зв'зку та захисту інформації України та про можливе внесення змін до чинного законодавства, яким врегульована її діяльність

Члени Комітету обговорили доповідь Голови Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України Ю.Чеботаренка, розглянули проблеми, що ускладнюють виконання покладених на Держспецзв'язку завдань.

Ю.Чеботаренко, зокрема, повідомив, що "сьогодні проводиться цикл робіт, спрямований на розробку засобів спеціального зв'язку, необхідних для переоснащення мереж державної системи урядового зв'язку". За його словами, "створено достатні технічні передумови для модернізації систем та мереж". Водночас, Голова Держспецзв'язку наголосив, що недофінансування державних цільових програм забезпечення захисту інформації негативно впливає на темпи здійснення цієї діяльності. Ю.Чеботаренко зауважив, що обмежене фінансування цих програм  може призвести до негативних наслідків, які вплинуть на забезпечення безпеки функціонування системи державного управління та безпеку держави в цілому.

Народні депутати під час обговорення відзначили: "Заходи, впроваджені Держспецзв'язку, створюють реальне нормативне та технологічне підґрунтя для удосконалення системи забезпечення безпеки інформаційного обміну, що здійснюється в інтересах управління державою, захисту інформації, а також функціонування системи захисту інформації на сучасному рівні".

Під час засідання також зазначалося, що стан фінансового, кадрового та матеріально-технічного забезпечення, в цілому, дозволяє Держспецзв'язку здійснювати свою діяльність відповідно до Закону України "Про Державну службу спеціального зв'зку та захисту інформації України". Наголошувалося на тому, що актуальності та гостроти набули певні чинники, які негативно впливають на ефективність функціонування структури Держспецзв'язку та виконання покладених на неї завдань. Зокрема, фінансове забезпечення діяльності Держспецзв'язку, передбачене Державним бюджетом України на 2008 рік, дозволяє виконувати завдання що стоять перед Службою лише у мінімальних обсягах. Відсутність коштів, необхідних на розбудову інфраструктури Держспецзв'язку, на належне грошове забезпечення, заробітну плату та будівництво житла для осіб рядового і начальницького складу ускладнюють процес розвитку Держспецзв'язку та її кадрового укомплектування.

Члени Комітету відзначили, що до цього часу не набув чинності Закон "Про дисциплінарний статут Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України", який визначає сутність службової дисципліни, обов'язки осіб рядового і начальницького складу щодо її додержання, види заохочень та дисциплінарних стягнень, права начальників щодо їх застосування. Обговоривши пропозиції Президента України до згаданого закону, Комітет взяв до відома, що Верховна Рада двічі в повному обсязі враховувала пропозиції Президента України до закону "Про дисциплінарний статут Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України" і пропонує парламенту подолати вето Президента на згаданий закон.

На засіданні Комітету також відзначалося, що у зв'язку з неухваленням законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України залишаються неврегульованими питання забезпечення ефективності діяльності в галузі захисту інформації.

Члени Комітету підтримали ініціативу Держспецзв'язку щодо розробки проекту закону про захист інформації.

Комітет ухвалив рішення про підготовку низки законопроектів, спрямованих на законодавче забезпечення діяльності Держспецзв'язку, а також рекомендує уряду вирішити питання її фінансового і матеріально-технічного забезпечення