Діяльність Комітету

06 червня 2008, 11:28

Парламент буде визначати - кому і скільки генералів

З ініціативою щодо виключного права парламенту затверджувати граничні військові звання для всіх силових структур, а також кількість осіб вищого офіцерського (генеральського) складу для кожної з них виступив Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони.

«Це обов’язково треба визначити законом, тому що ті дисбаланси, які створені указами різних президентів, створили дуже серйозні проблеми», - зазначив Голова Комітету Анатолій Гриценко.

За його словами, військове звання «генерал армії України» як для начальника Генерального штабу-Головнокомандувача Збройних Сил з підпорядкованими 200 тисячами людей – це зрозуміло. А от  таке ж саме звання для керівника структури, яка налічує менше 5 тисяч осіб, це не зрозуміло нікому.

За інформацією Анатолія Гриценка, сьогодні у Збройних Силах України кількість генералів доведена до європейських стандартів. Натомість в інших силових структурах існує гігантоманія у вигляді  «генераломанії». Тому назріла необхідність унормування ситуації, яка, як зазначали члени Комітету, неодмінно викличе пониження граничних військових звань для керівників різних силових структур.

«В СБУ сьогодні понад 100 генералів, а в системі виконання покарань понад 2 десятки генеральських посад – по генералу на тюрму, вибачте, такого ніколи не було», - наголосив Анатолій Гриценко.