Діяльність Комітету

22 травня 2008, 11:38

Профільний комітет Верховної Ради України виступає проти залучення важкої бронетехніки та авіації на параді до Дня незалежності

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони висловлюється категорично проти залучення важкої бронетехніки та авіації на параді до Дня незалежності України.
Про це сьогодні журналістам повідомив голова комітету Анатолій Гриценко.

«Надійшла неофіційна інформація від Секретаріату Президента про те, що дана вказівка Міністерству оборони і Генеральному штабу готувати військовий парад на День незалежності по повній колишній радянській схемі – з важкою бронетехнікою, авіацією», - повідомив Анатолій Гриценко.

Він зазначив, що члени комітету, зокрема, ті, хто неодноразово організовували військові паради, висловили дуже серйозне застереження, оскільки така підготовча робота зазвичай починається з лютого, і до кінця травня уся техніка, яка залучається до параду, повинна пройти через ремонтні підприємства.

«Члени комітету переконані, що парад має закінчуватись підняттям поваги до Збройних Сил, а не тремтінням військових і всього суспільства за те, що, не дай Боже, щось кудись упаде, щось десь зупиниться і буде неготове», - наголосив Анатолій Гриценко.

Голова Комітету також додав, що депутати рекомендуватимуть змінити формат параду і не залучати важку бронетехніку та авіацію, оскільки дуже важко буде гарантувати безпеку, а також треба враховувати підземні споруди на Хрещатику.

Анатолій Гриценко повідомив, що комітет доручив народним депутатам Олександру Кузьмуку і Миколі Петруку вивчити та опрацювати це питання, щоб не було проблем під час параду.

За інформацією голови Комітету, проведення параду у такому форматі коштуватиме орієнтовно 70-75 млн. грн., які не передбачені бюджетом, і ці кошти вірогідно будуть «відірвані» з солдатського котла або від бойової підготовки військ.