Діяльність Комітету

10 грудня 2014, 11:51

Роз'яснення стосовно наявних в законодавстві України державних гарантій особам, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації

У відповідь на запитання, що надходять до Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони стосовно наявних в чинному законодавстві України державних гарантій особам, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, керуючись частиною третьою статті 21 Закону України "Про комітети Верховної Ради України", роз’яснюємо наступне.

Згідно із частинами другою та третьою статті 39 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" (в редакції Закону України від 27.03.2014 р. № 1169-VII) за громадянами України, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період,      але не більше одного року, зберігаються місце роботи (посада), середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, незалежно від підпорядкування та форм власності. Аналогічна норма уведена і до статті 119 Кодексу законів про працю України.

За громадянами України, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, не припиняється державна реєстрація підприємницької діяльності фізичних осіб-підприємців.

Пенсіонерам з числа військовослужбовців та осіб, які отримують пенсію на підставі Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб", у разі призову їх на військову службу під час мобілізації, на особливий період до Збройних Сил України, інших військових формувань, Державної спеціальної служби транспорту виплата їм пенсій на час такої служби не припиняється. Після звільнення зі служби цих осіб виплата їм пенсій здійснюється з урахуванням додаткової вислуги років на день їхньої демобілізації. Якщо новий розмір пенсії у цих осіб буде нижчим за розмір, який вони отримували в мирний час, виплата їм пенсії буде здійснюватися у розмірі, який вони отримували на день призову на службу у зв’язку з мобілізацією (стаття 2 Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб").

Найближчим часом Верховною Радою України має бути розглянутий проект Закону (реєстр. № 4369 від 05.03.2014 року), яким пропонується внести зміни до Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" стосовно того, що період проходження громадянами військової служби в особливий період зараховується до їх страхового стажу, стажу роботи, стажу роботи за спеціальністю, а також до стажу державної служби у подвійному розмірі. Цей законопроект вже розглянутий Комітетом і рекомендований Верховній Раді України для прийняття його за основу.