Діяльність Комітету

Надрукувати Збільшити зону перегляду

Протоколи засідання 3, 4 сесії

20 червня 2014, 10:13

Протокол засідання Комітету від 18 червня 2014 року

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ І ОБОРОНИ

 

ПРОТОКОЛ ЗАСІДАННЯ № 47

від 18 червня 2014 р.

 

 

Головував: Голова Комітету Литвин В.М.

 

Присутні: Кінах А.К., Развадовський В.Й., Кузьмук О.І., Мартинюк А.І., Самойленко Ю.П., Сиротюк Ю.М.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ: прийнято одноголосно.

 

1. СЛУХАЛИ: про проект Постанови про забезпечення безперебійного водопостачання на територію Автономної Республіки Крим (реєстр. № 4981, НДУ Л.Миримський).

 

ДОПОВІДАВ: Миримський Лев Юлійович, народний депутат України.

 

СПІВДОПОВІДАВ: Кінах Анатолій Кирилович, Перший заступник Голови Комітету.

 

ВИСТУПИЛИ: Мартинюк А.І., Кузьмук О.І., Литвин В.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1. Звернутися до Кабінету Міністрів України щодо:

- вжиття заходів на міждержавному рівні з унормування ситуації стосовно водопостачання до АР Крим;

- інформування про хід виконання підпункту 4 пункту 3 Постанови Верховної Ради України від 6 травня 2014 року.

2. Про прийняте рішення поінформувати головний комітет з опрацювання згаданого проекту Постанови.

 

«За» проголосували шість народних депутатів України – членів Комітету, «проти» - народний депутат України Сиротюк Юрій Миколайович.

Рішення прийнято.

 

2. СЛУХАЛИ: про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення проведення мобілізації та гарантій громадянам, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації (реєстр. № 4710, НДУ Ю.Сиротюк).

 

ДОПОВІДАВ: Сиротюк Юрій Миколайович, народний депутат України.

 

СПІВДОПОВІДАВ: Кузьмук Олександр Іванович, голова підкомітету з питань воєнної безпеки та оборони Комітету.

 

ВИСТУПИВ: Литвин В.М.

 

УХВАЛИЛИ: рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення проведення мобілізації та гарантій громадянам, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації прийняти його за основу і в цілому як Закон, вилучивши норми, врегульовані Законом України від 20 травня 2014 року № 1275-VII.

 

«За» проголосували шість народних депутатів України – членів Комітету, «утримався» народний депутат України Мартинюк А.І.

Рішення прийнято.

 

3. СЛУХАЛИ: про Постанову Верховної Ради України «Про проведення парламентських слухань на тему: «Обороноздатність у ХХІ столітті: виклики, загрози та шляхи їх подолання» (реєстр. № 1513 від 18 червня 2014 року).

 

ДОПОВІДАВ: Литвин Володимир Михайлович, Голова Комітету.

 

ВИСТУПИЛИ: Кузьмук О.І., Кінах А.К.

 

УХВАЛИЛИ: 1. Розробити план підготовки та проведення парламентських слухань.

2. Доручити народному депутату Кузьмуку О.І. виступити на парламентських слуханнях.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

4. СЛУХАЛИ: про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про освіту» щодо освітніх гарантій для студентів, курсантів, слухачів, стажерів, клінічних ординаторів, аспірантів, докторантів та педагогічних, науково-педагогічних працівників на період проходження ними військової служби у зв’язку їз мобілізацією (реєстр. № 4889, НДУ Л.Гриневич).

 

ДОПОВІДАВ: Кузьмук Олександр Іванович, голова підкомітету з питань воєнної безпеки та оборони Комітету.

 

ВИСТУПИВ: Литвин В.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1. Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про освіту» щодо освітніх гарантій для студентів, курсантів, слухачів, стажерів, клінічних ординаторів, аспірантів, докторантів та педагогічних, науково-педагогічних працівників на період проходження ними військової служби у зв’язку їз мобілізацією прийняти його за основу та в цілому як Закон, вилучивши норми, врегульовані законодавством.

2. Про прийняте рішення поінформувати головний комітет з опрацювання згаданого проекту Закону.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

5. СЛУХАЛИ: про проект Закону про внесення змін до статті 11-1 Закону України «Про управління обєктами державної власності» щодо формування та використання чистого прибутку державних підприємств оборонно-промислового комплексу (реєстр. № 4841, НДУ С.Тігіпко).

 

ДОПОВІДАВ: Кінах Анатолій Кирилович, Перший заступник Голови Комітету.

 

ВИСТУПИВ: Литвин В.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1. Перенести розгляд законопроекту у звязку з відсутністю доповідача.

2. Звернутися до Кабінету Міністрів України з прохання надати висновок до законопроекту.

3. Про прийняте рішення поінформувати головний комітет з опрацювання згаданого проекту Закону.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

6. СЛУХАЛИ: про проект Закону про внесення змін до статті 11-1 Закону України «Про управління обєктами державної власності» щодо формування та використання чистого прибутку державних підприємств оборонно-промислового комплексу (реєстр. № 4841-1, НДУ С.Кальцев).

 

ДОПОВІДАВ: Кінах Анатолій Кирилович, Перший заступник Голови Комітету.

 

ВИСТУПИВ: Литвин В.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1. Перенести розгляд законопроекту у звязку з відсутністю доповідача.

2. Звернутися до Кабінету Міністрів України з прохання надати висновок до законопроекту.

3. Про прийняте рішення поінформувати головний комітет з опрацювання згаданого проекту Закону.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

7. Проект Постанови про вжиття заходів для посилення рівня захисту державного кордону (реєстр. № 4048а, НДУ О.Тягнибок, Ю.Сиротюк, О.Бондарчук, І.Мірошниченко) знятий з розгляду, оскільки Постанова уже прийнята Верховною Радою України.

 

8. СЛУХАЛИ: про проект Постанови про необхідність введення надзвичайного стану у Донецькій та Луганській областях (реєстр. № 4950, НДУ М.Рудьковський).

 

ДОПОВІДАВ: Самойленко Юрій Павлович, голова підкомітету з питань державної безпеки Комітету.

 

ВИСТУПИЛИ: Сиротюк Ю.М., Кузьмук О.І., Литвин В.М.

 

УХВАЛИЛИ: рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду проекту Постанови про необхідність введення надзвичайного стану у Донецькій та Луганській областях відхилити її як таку, що суперечить Конституції України та законодавчо визначеному порядку введення надзвичайного стану в державі або окремих її регіонах.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

9. СЛУХАЛИ: про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб (щодо підвищення мінімального розміру пенсії членам сімей військовослужбовців у разі втрати годувальника), (реєстр. № 4402, друге читання).

 

ДОПОВІДАВ: Развадовський Віктор Йосипович, Перший заступник Голови Комітету.

 

ВИСТУПИВ: Литвин В.М.

 

УХВАЛИЛИ: рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб (щодо підвищення мінімального розміру пенсії членам сімей військовослужбовців у разі втрати годувальника) прийняти його у другому читанні та в цілому як Закон.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

10. СЛУХАЛИ: про проект Закону про внесення змін до статті 13 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» щодо надання пільг на отримання освіти особами, батьки яких є військовослужбовцями (реєстр. № 2246, друге читання).

 

ДОПОВІДАВ: Развадовський Віктор Йосипович, Перший заступник Голови Комітету.

 

ВИСТУПИЛИ: Кузьмук О.І., Мартинюк А.І., Литвин В.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1. Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду проекту Закону про внесення змін до статті 13 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» щодо надання пільг на отримання освіти особами, батьки яких є військовослужбовцями прийняти його у другому читанні та в цілому як Закон.

2. Звернутися до Голови Верховної Ради України з проханням включити до порядку денного засідання ВРУ 20 червня 2014 року законопроекти реєстр. № 4402 та № 2246

Рішення прийнято одноголосно.

 

11. СЛУХАЛИ: інформацію про проект Закону про внесення змін до Закону України про мобілізаційну підготовку та мобілізацію (щодо посилення захисту прав дітей в період мобілізаційної підготовки та мобілізації).

 

ДОПОВІДАВ: Литвин Володимир Михайлович, Голова Комітету.

 

УХВАЛИЛИ: у законопроекті є норма, яка передбачає звільнення батьків від мобілізації, у яких є діти, що не досягли 18-ти річного віку. Потребує вивчення питання щодо кількості осіб, що можуть бути демобілізованими. Надіслати відповідний запит до Міністерства оборони України.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

12. СЛУХАЛИ: інформацію щодо забезпечення осіб, задіяних у проведенні АТО у Донецькій і Луганській областях індивідуальними засобами першої медичної допомоги (аптечками), у тому числі закордонного виробництва.

 

ДОПОВІДАВ: Сиротюк Юрій Миколайович, народний депутат України.

 

ВИСТУПИЛИ: Кузьмук О.І., Кінах А.К., Литвин В.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1. Взяти інформацію до відома.

2. Звернутися до Кабінету Міністрів України з проханням врегулювати питання (дозвільні аспекти, розмитнення тощо) щодо постачання до зон АТО засобів першої медичної допомоги (аптечки), у тому числі закордонного виробництва.

3. На окремому засіданні Комітету заслухати звіт відповідних органів сектору безпеки і оборони щодо проведення АТО, у тому числі в частині тилового забезпечення осіб, задіяних у антитерористичних заходах на території Донецької і Луганської областей.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Голова Комітету                                                            В.М. ЛИТВИН

 

 

Секретар Комітету                                                        С.М. КАПЛІН