Діяльність Комітету

Надрукувати Збільшити зону перегляду

Протоколи засідань 1,2 сесії

27 травня 2013, 11:12

Протокол засідання Комітету від 15 травня 2013 р.

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ І ОБОРОНИ

 

 

ПРОТОКОЛ ЗАСІДАННЯ №8

від 15 травня 2013 р.

 

 

Головував: Голова Комітету Литвин В.М.

Присутні: Кінах А.К., Развадовський В.Й., Каплін С.М., Гриневецький С.Р., Кузьмук О.І., Мартинюк А.І., Побер І.М., Самойленко Ю.П., Селіваров А.Б., Сиротюк Ю.М., Стойко І.М.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ: зняли з розгляду проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення фінансового контролю та урегулювання конфлікту інтересів (реєстр. №2608, КМУ); проект Закону «Про захист професійної діяльності журналістів (реєстр. № 2140, НДУ М. Катеринчук).

Внесено до порядку денного засідання Комітету проект Закону про внесення змін до статті 17 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" (щодо надання випускникам вищих навчальних закладів, які працюють за направленням (за спеціальністю) в сільській місцевості відстрочки від призову на строкову військову службу) (реєстр. № 2479, НДУ Балога В.І.); проект Закону про внесення зміни до Закону України "Про схвалення Указу Президента України "Про направлення миротворчого контингенту для участі України у міжнародній миротворчій операції в Косово, Союзна Республіка Югославія" (реєстр. № 2850, КМУ).

Порядок денний зі змінами прийнято одноголосно.

 

1. СЛУХАЛИ: Про щорічну доповідь Кабінету Міністрів України про участь України у діяльності з підтримання міжнародного миру і безпеки у 2012 році.

 

ДОПОВІДАЛИ: Олефіров Андрій Володимирович, Заступник Міністра закордонних справ України.

                            Олійник Олександр Миколайович, Перший заступник Міністра оборони України.

                            Дубовик Віктор Борисович, Перший заступник Міністр а внутрішніх справ України.

 

ВИСТУПИЛИ: Кузьмук О.І., Голопатюк Л.С., Начальник Головного управління військового співробітництва та миротворчих операцій ГШ ЗСУ, Каплін С.М., Гриневецький С.Р., Бешта А.П., Литвин В.М., Кінах А.К., Сиротюк Ю.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1. Інформацію Міністерства закордонних справ України, Міністерства оборони України та Міністерства внутрішніх справ України щодо участі України в діяльності по підтриманню чи відновленню міжнародного миру і безпеки взяти до відома.

 

2. За результатами обговорення Доповіді Кабінету Міністрів України про участь України у діяльності з підтримання міжнародного миру і безпеки у 2012 році та в порядку здійснення парламентського контролю звернутися до Голови Верховної Ради України з пропозицією щодо включення відповідно до статті 10 Закону України "Про участь України у міжнародних операціях по підтриманню миру і безпеки" та частини четвертої статті 20 Регламенту Верховної Ради України питання про заслуховування вищезазначеної Доповіді на засіданні Верховної Ради України.

 

3. Звернутися до Ради національної безпеки і оборони України, Міністерства закордонних справ України, Міністерства оборони України та Міністерства внутрішніх справ України з проханням надати у десятиденний строк уточнену (додаткову) інформацію в контексті питань, порушених народними депутатами України – членами Комітету під час обговорення Доповіді та відповідні пропозиції до проекту постанови Верховної Ради України.

 

4. Підготувати проект постанови Верховної Ради України про Доповідь Кабінету Міністрів України про участь України у діяльності з підтримання міжнародного миру і безпеки у 2012 році.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

2. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про основи національної безпеки України» (щодо кібернетичної безпеки України) (реєстр. № 2483, КМУ).

 

ДОПОВІДАВ: Дубовик Віктор Борисович, Перший заступник Міністра внутрішніх справ України.

 

СПІВДОПОВІДАВ: Стойко Іван Михайлович, голова підкомітету з питань інформаційної безпеки.

 

ВИСТУПИЛИ: Самойленко Ю.П., Развадовський В.Й., Каплін С.М., Кінах А.К., Кузьмук О.І., Литвин В.М.

 

На голосування винесено дві пропозиції:

1. Рекомендувати Верховній Раді України повернути законопроект суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання. «За» проголосували два члени Комітету, «проти» - десять членів Комітету.

Рішення не прийнято.

2. Рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект у першому читанні за основу, без урахування положень законопроекту, що не відповідають чинному законодавству, доручивши Комітету з питань національної безпеки і оборони його доопрацювати з урахуванням пропозицій суб’єктів права законодавчої ініціативи і внести на розгляд Верховної Ради України у другому читанні. «За» проголосували десять членів Комітету, «проти» - два члени Комітету.

Рішення прийнято.

 

3. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України з питань національної безпеки (реєстр. № 2498, КМУ).

ДОПОВІДАВ: Олійник Олександр Миколайович, Перший заступник Міністра оборони України.

 

СПІВДОПОВІДАВ: Кузьмук Олександр Іванович, голова підкомітету з питань воєнної безпеки та оборони.

 

ВИСТУПИЛИ: Сиротюк Ю.М., Каплін С.М., Мартинюк А.І.,     Литвин В.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду проекту Закону про внесення змін до деяких законів України з питань національної безпеки прийняти його у першому читанні за основу.

«За» проголосували дев’ять членів Комітету, «проти» - два члени Комітету, «утримався» один член Комітету.

Рішення прийнято.

 

4. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо служби у військовому резерві (реєстр. № 2591, КМУ). 

 

ДОПОВІДАВ: Олійник Олександр Миколайович, Перший заступник Міністра оборони України.

 

ВИСТУПИЛИ: Сиротюк Ю.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо служби у військовому резерві прийняти його у першому читанні за основу.

Рішення прийнято одноголосно.

 

5. СЛУХАЛИ: Про проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу (щодо виконання військового обов’язку (реєстр. № 0909, друге читання).

 

ДОПОВІДАВ: Кузьмук Олександр Іванович, голова підкомітету з питань воєнної безпеки та оборони.

УХВАЛИЛИ: рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу (щодо виконання військового обов’язку) у другому читанні та в цілому як Закон.

Рішення прийнято одноголосно.

 

6. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань військової служби, соціального захисту військовослужбовців, осіб, звільнених з військової служби, та членів їх сімей (реєстр. № 0907, друге читання).

 

ДОПОВІДАВ: Гриневецький Сергій Рафаїлович, голова підкомітету з питань соціального і правового захисту військовослужбовців та членів їх сімей.

 

УХВАЛИЛИ: рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань військової служби, соціального захисту військовослужбовців, осіб, звільнених з військової служби, та членів їх сімей у другому читанні та в цілому як Закон.

Рішення прийнято одноголосно.

 

7. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про внесення зміни до Закону України "Про схвалення Указу Президента України "Про направлення миротворчого контингенту для участі України у міжнародній миротворчій операції в Косово, Союзна Республіка Югославія" (реєстр. № 2850, КМУ).

 

ДОПОВІДАВ: Олійник Олександр Миколайович, Перший заступник Міністра оборони України.

 

УХВАЛИЛИ: рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Закону України про внесення зміни до Закону України "Про схвалення Указу Президента України "Про направлення миротворчого контингенту для участі України у міжнародній миротворчій операції в Косово, Союзна Республіка Югославія" першому читанні за основу і в цілому як Закон.

Рішення прийнято одноголосно.

 

8. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про внесення змін до статті 17 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" (щодо надання випускникам вищих навчальних закладів, які працюють за направленням (за спеціальністю) в сільській місцевості відстрочки від призову на строкову військову службу) (реєстр. № 2479, НДУ Балога В.І.).

 

ДОПОВІДАВ: Кузьмук Олександр Іванович, голова підкомітету з питань воєнної безпеки та оборони.

 

ВИСТУПИЛИ: Развадовський В.Й., Самойленко Ю.П., Олійник О.М., Каплін С.М.

 

На голосування винесено дві пропозиції:

1. Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду проект Закону про внесення змін до статті 17 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" (щодо надання випускникам вищих навчальних закладів, які працюють за направленням (за спеціальністю) в сільській місцевості відстрочки від призову на строкову військову службу) відхилити. «За» проголосували шість членів Комітету, «проти» - шість членів Комітету.

Рішення не прийнято.

2. Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду проект Закону про внесення змін до статті 17 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" (щодо надання випускникам вищих навчальних закладів, які працюють за направленням (за спеціальністю) в сільській місцевості відстрочки від призову на строкову військову службу) прийняти у першому читанні за основу. «За» проголосували шість членів Комітету, «проти» - шість членів Комітету.

Рішення не прийнято.

Оскільки думки членів Комітету розділилися, було прийнято рішення про внесення законопроекту на розгляд Верховної Ради України для прийняття остаточного рішення.

 

9. СЛУХАЛИ: Про стан виконання Рекомендацій парламентських слухань на тему: «Про стан та перспективи розвитку Воєнної організації та сектору безпеки України» (Постанова Верховної Ради України від 05.07.2012 № 5086-VI).

 

ДОПОВІДАЛИ: Кузьмук Олександр Іванович, голова підкомітету з питань воєнної безпеки та оборони.

                            Самойленко Юрій Павлович, голова підкомітету з питань державної безпеки.

                            Селіваров Андрій Борисович, голова підкомітету з питань оборонно-промислового комплексу та військово-технічного співробітництва.

                            Гриневецький Сергій Рафаїлович, голова підкомітету з питань соціального і правового захисту військовослужбовців та членів їх сімей.

                            Стойко Іван Михайлович, голова підкомітету з питань інформаційної безпеки.

 

ВИСТУПИЛИ: Кінах А.К., Каплін С.М., Мартинюк А.І., Литвин В.М.

 

За результатами розгляду питання про стан виконання Рекомендацій парламентських слухань на тему: «Про стан та перспективи розвитку Воєнної організації та сектору безпеки України» Комітет констатував, що на виконання Рекомендацій парламентських слухань органами виконавчої влади прийняті, в основному, організаційно-розпорядчі документи, практичні результати їх втілення відсутні.

 

УХВАЛИЛИ: 1. Доручити головам підкомітетів сформулювати найбільш актуальні проблеми практичного втілення Рекомендацій парламентських слухань.

2. Направити Президенту України, Прем’єр-міністру України листи стосовно найбільш актуальних проблем практичного втілення Рекомендацій парламентських слухань.

3. Поінформувати Голову Верховної Ради України стосовно розгляду Комітетом з питань національної безпеки і оборони на своєму засіданні 15 травня 2013 року питання про стан виконання Рекомендацій парламентських слухань на тему: «Про стан та перспективи розвитку Воєнної організації та сектору безпеки України» (Постанова Верховної Ради України від 05.07.2012 № 5086-VI) та проблем реалізації Рекомендацій парламентських слухань.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

10. СЛУХАЛИ: Інформацію відносно підготовки до розгляду Комітетом питання щодо стану та розвитку системи військової освіти і науки в ході реформування Збройних Сил України.

 

ДОПОВІДАВ: Литвин Володимир Михайлович, Голова Комітету.

 

ВИСТУПИЛИ: Гриневецький С.Р., Кінах А.К., Кузьмук О.І.

 

УХВАЛИЛИ: Підготувати для розгляду Комітетом у червні поточного року питання стосовно стану та розвитку системи військової освіти і науки в ході реформування Збройних Сил України.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

11. СЛУХАЛИ: Інформацію щодо проведення комітетських слухань з питань економічної безпеки у період третьої сесії Верховної Ради України  VIІ скликання.

 

ДОПОВІДАВ: Гриневецький Сергій Рафаїлович, голова підкомітету з питань соціального і правового захисту військовослужбовців та членів їх сімей.

 

УХВАЛИЛИ: До наступного засідання Комітету подати пропозиції щодо складу робочої групи з підготовки комітетських слухань з питань економічної безпеки.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

12. СЛУХАЛИ: Інформацію щодо проведення 22 травня 2013 року виїзного засідання Комітету до Служби зовнішньої розвідки України.

 

ДОПОВІДАВ: Литвин Володимир Михайлович, Голова Комітету.

 

УХВАЛИЛИ: Інформацію щодо проведення 22 травня 2013 року виїзного засідання Комітету до Служби зовнішньої розвідки України взяти до відома.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

 

 

Голова Комітету                                                         В.М.ЛИТВИН

 

 

Секретар Комітету                                                     С.М.КАПЛІН