Діяльність Комітету

Надрукувати Збільшити зону перегляду

Протоколи засідань 1,2 сесії

08 квітня 2013, 18:16

Протокол засідання Комітету від 03 квітня 2013 р.

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ І ОБОРОНИ

 

ПРОТОКОЛ ЗАСІДАННЯ № 6

від 03 квітня 2013 р.

 

 

Головував: Голова Комітету Литвин В.М.

 

Присутні: Кінах А.К., Развадовський В.Й., Каплін С.М., Гриневецький С.Р., Кузьмук О.І., Мартинюк А.І., Побер І.М., Самойленко Ю.П., Сиротюк Ю.М., Стойко І.М.

 

Каплін Сергій Миколайович, секретар Комітету, запропонував внести до порядку денного засідання Комітету проект постанови про відповідальність Уряду.

З одинадцяти членів Комітету, присутніх на засіданні, «за» проголосували три члени Комітету, «проти» - сім членів Комітету, один член Комітету не голосував.

 

Голова Комітету зазначив щодо необхідності виконання процедури у повному обсязі, передбаченої Регламентом Верховної Ради України. Члени Комітету внесли пропозиції щодо питань, на які Комітет хоче отримати відповіді до розгляду проекту постанови про відповідальність Кабінету Міністрів України на своєму засіданні.

Комітет доручив доопрацювати остаточне формулювання зазначених питань першому заступнику Голови Комітету Развадовському Віктору Йосиповичу та підготувати зазначене питання в цілому для розгляду на засіданні Комітету.

Рішення прийнято одноголосно.

 

1. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про визнання таким, що втратив чинність, Закону України про особливості управління обєктами державної власності в оборонно-промисловому комплексі (реєстр. № 2210 від 06.02.2013), НДУ Немілостівий В.О.).

 

 

ДОПОВІДАВ: Немілостівий Віталій Олександрович, народний депутат України.

 

СПІВДОПОВІДАВ: Кінах Анатолій Кирилович, Перший заступник Голови Комітету.

 

ВИСТУПИЛИ: Кузьмук О.І., Сиротюк Ю.М., Литвин В.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду проекту Закону про визнання таким, що втратив чинність, Закону України про особливості управління обєктами державної власності в оборонно-промисловому комплексі його відхилити.

З одинадцяти членів Комітету, присутніх на засіданні, «за» проголосували дев’ять членів Комітету: Литвин В.М., Кінах А.К., Развадовський В.Й., Каплін С.М., Кузьмук О.І., Гриневецький С.Р., Самойленко Ю.П., Мартинюк А.І., Побер І.М., «проти» - 0, «утрималися» два члени Комітету: Стойко І.М., Сиротюк Ю.М.

 

2. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про Загальнодержавну програму створення військово-транспортного літака Ан-70 та його закупівлі за державним оборонним замовленням» (реєстр. № 2105 від 28.01.2013, НДУ Немілостівий В.О.).

 

ДОПОВІДАВ: Немілостівий Віталій Олександрович, народний депутат України.

 

ВИСТУПИЛИ: Сиротюк Ю.М., Кузьмук О.І., Мартинюк А.І., Литвин В.М., Кінах А.К.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Комітету Верховної Ради України з питань промислової та інвестиційної політики схвалити рішення про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про Загальнодержавну програму створення військово-транспортного літака Ан-70 та його закупівлі за державним оборонним замовленням».

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

3. СЛУХАЛИ: про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про державну охорону органів державної влади України та посадових осіб» (щодо переліку посадових осіб, стосовно яких здійснюється державна охорона) (реєстр. № 2222 від 07.02.2013, НДУ Ярема В.Г.).

 

ДОПОВІДАВ: Ярема Віталій Григорович, народний депутат України.

 

СПІВДОПОВІДАВ: Самойленко Юрій Павлович, голова підкомітету з питань державної безпеки.

 

ВИСТУПИЛИ: Стойко І.М., Литвин В.М., Развадовський В.Й.,   Каплін С.М., Кузьмук О.І., Кінах А.К., Мартинюк А.І., Сиротюк Ю.М.,  Побер І.М., Макаренко Богдан Геннадійович, перший заступник начальника Управління державної охорони України.

 

На голосування винесено дві пропозиції:

1. Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про державну охорону органів державної влади України та посадових осіб» (щодо переліку посадових осіб, стосовно яких здійснюється державна охорона) прийняти його за основу.

З одинадцяти членів Комітету, присутніх на засіданні, «за» проголосували п’ять членів Комітету: Побер І.М., Сиротюк Ю.М., Стойко І.М., Каплін С.М., Развадовський В.Й.

Рішення не прийнято.

2. Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про державну охорону органів державної влади України та посадових осіб» (щодо переліку посадових осіб, стосовно яких здійснюється державна охорона) повернути його суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання. З одинадцяти членів Комітету, присутніх на засіданні, «за» проголосували шість членів Комітету: Литвин В.М., Гриневецький С.Р., Кінах А.К., Самойленко Ю.П., Мартинюк А.І., Кузьмук О.І.

Рішення прийнято.

 

4. СЛУХАЛИ: про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про державну охорону органів державної влади України та посадових осіб» (щодо скасування статусу військової організації у Управління державної охорони України) (реєстр. № 2046, НДУ Москаль Г.Г.).

 

ДОПОВІДАВ: Москаль Геннадій Геннадійович, народний депутат України.

 

ВИСТУПИЛИ: Кузьмук О.І., Самойленко Ю.П., Макаренко Богдан Геннадійович, перший заступник начальника Управління державної охорони України, Кінах А.К., Литвин В.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про державну охорону органів державної влади України та посадових осіб» (щодо скасування статусу військової організації у Управління державної охорони України) повернути його суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання. З одинадцяти членів Комітету, присутніх на засіданні, «за» проголосували сім членів Комітету: Литвин В.М., Гриневецький С.Р., Кінах А.К., Самойленко Ю.П., Мартинюк А.І., Кузьмук О.І., Развадовський В.Й., «проти» - три члени Комітету: Стойко І.М., Сиротюк Ю.М., Каплін С.М., «утримався» один член Комітету - Побер І.М.

 

5. СЛУХАЛИ: про проект Закону про внесення зміни до статті 8 Закону України «Про порядок допуску та умови перебування підрозділів збройних сил інших держав на території України» (щодо багатонаціональних навчань) (реєстр. № 2341 від 19.02. 2013, КМУ).

 

ДОПОВІДАВ: Олійник Олександр Миколайович, Перший заступник Міністра оборони України.

 

ВИСТУПИЛИ: Каплін С.М., Кузьмук О.І., Стойко І.М., Развадовський В.Й., Кінах А.К., Литвин В.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду проекту Закону про внесення зміни до статті 8 Закону України «Про порядок допуску та умови перебування підрозділів збройних сил інших держав на території України» (щодо багатонаціональних навчань) прийняти його за основу та в цілому як Закон.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

6. СЛУХАЛИ: про проект Закону про внесення змін до статті 10-1 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» (щодо надання військовослужбовцям додаткових відпусток) (реєстр. № 2277, НДУ Шнипко А.Ф., НДУ Кузьмук О.І.).

 

ДОПОВІДАВ: Кузьмук Олександр Іванович, голова підкомітету з питань воєнної безпеки та оборони.

 

СПІВДОПОВІДАВ: Гриневецький Сергій Рафаїлович, голова підкомітету з питань соціального і правового захисту військовослужбовців та членів їх сімей.

 

ВИСТУПИЛИ: Мартинюк А.І., Побер І.М., Каплін С.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду проекту Закону про внесення змін до статті 10-1 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» (щодо надання військовослужбовцям додаткових відпусток) прийняти його у першому читанні за основу.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

7. СЛУХАЛИ: про проект Закону про внесення змін до статті 13 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» (щодо надання пільг на отримання освіти особами, батьки яких є військовослужбовцями) (реєстр. № 2246, НДУ Шнипко А.Ф., НДУ Кузьмук О.І.).

 

ДОПОВІДАВ: Кузьмук Олександр Іванович, голова підкомітету з питань воєнної безпеки та оборони.

 

СПІВДОПОВІДАВ: Гриневецький Сергій Рафаїлович, голова підкомітету з питань соціального і правового захисту військовослужбовців та членів їх сімей.

 

ВИСТУПИЛИ: Литвин В.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду проекту Закону про внесення змін до статті 13 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» (щодо надання пільг на отримання освіти особами, батьки яких є військовослужбовцями) прийняти його у першому читанні за основу.

З одинадцяти членів Комітету, присутніх на засіданні, «за» проголосували дев’ять членів Комітету: Кінах А.К., Каплін С.М., Кузьмук О.І., Гриневецький С.Р., Самойленко Ю.П., Стойко І.М., Мартинюк А.І., Побер І.М., Сиротюк Ю.М., «проти» - два члени Комітету: Литвин В.М., Развадовський В.Й.

 

8. Знято з розгляду питання про стан виконання положень Закону України про страховий фонд документації та п. 11 частини 1 Рекомендацій парламентських слухань на тему: «Про стан та перспективи розвитку Воєнної організації та сектору безпеки України» у звязку з неприбуттям на засідання Комітету заступника Міністра юстиції України Сєдова А.Ю.

 

9. СЛУХАЛИ: Інформацію стосовно розгляду проекту листа до Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування з пропозиціями щодо проекту Закону про скасування необґрунтованих пільг та привілеїв для осіб, уповноважених на виконання функцій держави (реєстр. № 2221 від 07.02.2013, НДУ Яценюк А.П., Кличко В.В., Тягнибок О.Я.).

 

ДОПОВІДАВ: Гриневецький Сергій Рафаїлович, голова підкомітету з питань соціального і правового захисту військовослужбовців та членів їх сімей.

 

ВИСТУПИЛИ: Каплін С.М.

 

УХВАЛИЛИ: Погодитися з висновком Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, яке за результатами розгляду у першому читанні пропонує його відхилити.

З одинадцяти членів Комітету, присутніх на засіданні, «за» проголосували сім членів Комітету: Литвин В.М., Гриневецький С.Р.,      Кінах А.К., Самойленко Ю.П., Мартинюк А.І., Кузьмук О.І., Развадовський В.Й., «проти» - чотири члени Комітету: Побер І.М., Сиротюк Ю.М., Стойко І.М., Каплін С.М.

 

 

10. СЛУХАЛИ: Інформацію стосовно листа народного депутата України Мельника С.А. щодо Державної спеціальної служби транспорту

 

ДОПОВІДАВ: Кузьмук Олександр Іванович, голова підкомітету з питань воєнної безпеки і оборони.

 

ВИСТУПИЛИ: Каплін С.М., Кінах А.К., Мартинюк А.І.

 

УХВАЛИЛИ: Комітет рекомендує утриматися від перепідпорядкування Державної спеціальної служби транспорту, в тому числі з метою більш ґрунтовного та всебічного вивчення цього питання в контексті реалізації системного підходу до виконання першого етапу трансформації сектору безпеки і оборони України передбаченого Стратегічним оборонним бюлетенем України, який введено в дію Указом Президента України "Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 29 грудня 2012 року "Про стратегічний оборонний бюлетень України".

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

11. СЛУХАЛИ: Інформацію стосовно листа Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України щодо перенесення виїзного засідання Комітету на жовтень місяць 2013 року.

 

ДОПОВІДАВ: Литвин Володимир Михайлович, Голова Комітету.

 

УХВАЛИЛИ: Перенести проведення виїзного засідання Комітету на жовтень місяць 2013 року.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

12. СЛУХАЛИ: Інформацію щодо звернення до Президента України та Кабінету Міністрів України стосовно систематичної відсутності Міністра оборони України Лебедєва Павла Валентиновича на засіданнях Комітету з питань, з яких він визначений Кабінетом Міністрів України доповідачем.

 

ДОПОВІДАВ: Литвин Володимир Михайлович, Голова Комітету.

 

ВИСТУПИЛИ: Каплін С.М., Кінах А.К.

 

УХВАЛИЛИ: Направити звернення до Президента України та Прем’єр-міністра України щодо рішення Комітету про не розгляд Комітетом законопроектів, з яких Міністра оборони України Кабінетом Міністрів України визначено доповідачем, у разі його не прибуття.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

13. СЛУХАЛИ: Про затвердження позаштатним консультантом Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони Приліпка Олексія Даниловича, ветерана органів внутрішніх справ.

 

ДОПОВІДАВ: Литвин Володимир Михайлович, Голова Комітету.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити позаштатним консультантом Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони Приліпка Олексія Даниловича, ветерана органів внутрішніх справ.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Голова Комітету                                                         В.М.ЛИТВИН

 

 

Секретар Комітету                                                     С.М.КАПЛІН