Діяльність Комітету

Надрукувати Збільшити зону перегляду

Протоколи засідань 1,2 сесії

27 травня 2013, 11:09

Протокол засідання Комітету від 19 березня 2013 р.

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 КОМІТЕТ З ПИТАНЬ НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ І ОБОРОНИ

 

ПРОТОКОЛ ЗАСІДАННЯ №4

від 19 березня 2013 р.

 

Головував: Голова Комітету Литвин В.М.

Присутні: Кінах А.К., Развадовський В.Й., Каплін С.М., Гриневецький С.Р., Кузьмук О.І., Мартинюк А.І., Побер І.М., Самойленко Ю.П., Сиротюк Ю.М., Стойко І.М.

 

1. СЛУХАЛИ: Інформацію Міністерства закордонних справ України на тему: «Головування України в ОБСЄ та ОЧЕС: безпековий вимір».

 

ДОПОВІДАВ: Майко Віктор Анатолійович, Заступник Міністра закордонних справ.

 

ВИСТУПИЛИ: Литвин В.М., Гриневецький С.Р., Яцюк В.В.,       Каплін С.М., Кузьмук О.І., Кінах А.К.

 

УХВАЛИЛИ: 1. Взяти до відома інформацію Міністерства закордонних справ України на тему: «Головування України в ОБСЄ та ОЧЕС: безпековий вимір».

Рішення прийнято одноголосно.

 

2. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо поширення права на приватизацію житла для військовослужбовців та працівників Міністерства оборони України) (реєстр. № 1022, НДУ С.Міщенко).

 

ДОПОВІДАВ: Міщенко Сергій Григорович, народний депутат України.

СПІВДОПОВІДАВ: Гриневецький Сергій Рафаїлович, голова підкомітету з питань соціального і правового захисту військовослужбовців та членів їх сімей.

 

ВИСТУПИЛИ: Литвин В.М., Развадовський В.Й., Самойленко Ю.П., Кінах А.К., Каплін С.М., Кузьмук О.І.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо поширення права на приватизацію житла для військовослужбовців та працівників Міністерства оборони України) повернути його субєкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

3. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо Державної спеціальної служби транспорту (реєстр. № 1232, КМУ).

 

ДОПОВІДАВ: Козак Володимир Васильович, Міністр інфраструктури України.

 

СПІВДОПОВІДАВ: Кузьмук Олександр Іванович, голова підкомітету з питань воєнної безпеки та оборони.

 

УХВАЛИЛИ: 1. Внести проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо Державної спеціальної служби транспорту на розгляд Верховної Ради України та рекомендувати прийняти його за основу та в цілому як Закон.

2. Співдоповідати законопроект під час його розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України доручити голові підкомітету з питань воєнної безпеки та оборони Комітету Кузьмуку Олександру Івановичу.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

4. СЛУХАЛИ: Про проект Постанови про встановлення Дня українських миротворців (реєстр. № 1165, НДУ В.Колесніченко).

 

ДОПОВІДАВ: Кузьмук Олександр Іванович, голова підкомітету з питань воєнної безпеки та оборони.

 

ВИСТУПИЛИ: Развадовський В.Й., Самойленко Ю.П., Кінах А.К., Литвин В.М., Сиротюк Ю.М., Побер І.М., Стойко І.М., Олійник О.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1. Внести проект Постанови про встановлення Дня українських миротворців на розгляд Верховної Ради України та рекомендувати прийняти Постанову.

2. Співдоповідати проект Постанови під час його розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України доручити голові підкомітету з питань воєнної безпеки та оборони Комітету Кузьмуку Олександру Івановичу.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

5. СЛУХАЛИ: Про доповнення списку позаштатних консультантів Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони на 2013 рік.

 

ДОПОВІДАВ: Гриневецький Сергій Рафаїлович, голова підкомітету з питань соціального і правового захисту військовослужбовців та членів їх сімей.

 

УХВАЛИЛИ: Доповнити список позаштатних консультантів Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони Ковальчуком Трохимом Тихоновичем.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

6. СЛУХАЛИ: Інформацію Голови Комітету щодо аварії ракети «Зеніт».

 

ДОПОВІДАВ: Литвин Володимир Михайлович, Голова Комітету.

 

УХВАЛИЛИ: Інформацію Голови Комітету щодо аварії ракети «Зеніт» взяти до відома.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

7. СЛУХАЛИ: Інформацію Голови Комітету стосовно налагодження співпраці Кабінету Міністрів України з Верховною Радою України. Кабінет Міністрів України звернувся з пропозицією про присутність на засіданнях Комітету представника секретаріату Кабінету Міністрів України Баранова Юрія Володимировича, заступника директора Департаменту забезпечення взаємодії з Верховною Радою України та регіонами – начальника відділу забезпечення взаємодії з Верховною Радою України.

 

ДОПОВІДАВ: Литвин Володимир Михайлович, Голова Комітету.

 

ВИСТУПИЛИ: Самойленко Ю.П., Кінах А.К., Кузьмук О.І.,       Стойко І.М., Побер І.М.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати пропозицію Кабінету Міністрів України про присутність на засіданнях Комітету представника секретаріату Кабінету Міністрів України Баранова Юрія Володимировича, заступника директора департаменту – завідувача відділу забезпечення взаємодії з Верховною Радою України.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

8. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про внесення зміни до статті 63 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» (щодо додаткового перерахунку пенсій), (реєстр. № 2086 від 24.01.2013, КМУ).

 

ДОПОВІДАВ: Коломієць В’ячеслав Миколайович, Заступник Міністра соціальної політики України – Керівник апарату.

 

СПІВДОПОВІДАВ: Развадовський Віктор Йосипович, Перший заступник Голови Комітету.

 

ВИСТУПИЛИ: Мартинюк А.І., Кінах А.К., Литвин В.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду проекту Закону про внесення зміни до статті 63 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» (щодо додаткового перерахунку пенсій) повернути його суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

9. СЛУХАЛИ: Про внесення змін до персонального складу підкомітету з питань оборонно-промислового комплексу та військово-технічного співробітництва.

 

ДОПОВІДАВ: Литвин Володимир Михайлович, Голова Комітету.

 

УХВАЛИЛИ: Внести зміни до персонального складу підкомітету з питань оборонно-промислового комплексу та військово-технічного співробітництва. До складу підкомітету Комітету зарахувати заступника Голови Комітету Забзалюка Романа Омеляновича.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

10. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України з питань пенсійного забезпечення (реєстр. № 2059 від 21.01.2013, НДУ Сушкевич В.М.).

 

ДОПОВІДАВ: Литвин Володимир Михайлович, Голова Комітету.

 

УХВАЛИЛИ: Погодитися з пропозицією експертного управління та рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Закону про внесення змін до деяких законів України з питань пенсійного забезпечення за основу.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

11. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про денонсацію Угоди між Україною та Російською Федерацією з питань перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України (реєстр. № 0003 від 12.12.2012. НДУ Яворівський В.О.).

 

ДОПОВІДАВ: Литвин Володимир Михайлович, Голова Комітету.

 

ВИСТУПИЛИ: Развадовський В.Й., Стойко І.М., Сиротюк Ю.М.

 

УХВАЛИЛИ: Частиною першою статті 202 чинної редакції Регламенту Верховної Ради України передбачено, що «Законопроекти про денонсацію міжнародного договору України вносять на розгляд Верховної Ради України Президент України та Кабінет Міністрів України. Незважаючи на те, що частина перша статті 202 Регламенту Верховної Ради України визнана неконституційною на підставі Рішення Конституційного Суду № 12-рп/2012 від 30.05.2012, попередня редакція частини першої статті 202 досі не відмінена. Тому спірним залишається питання розгляду законодавчої ініціативи народного депутата України В.Яворівського щодо денонсації міжнародного договору.

         Виходячи з викладеного вище, народні депутати України – члени Комітету погодилися з висновком Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, у якому зазначено, що за результатами розгляду у першому читанні законопроект про денонсацію Угоди між Україною та Російською Федерацією з питань перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України доцільно відхилити, оскільки його положення суперечать актам міжнародного права, які є обов’язковими для України, а твердження про те, що його реалізація не потребуватиме додаткових коштів з Державного бюджету України є необґрунтованим.

 

Рішення прийнято більшістю голосів. Чотири народні депутати  України – члени Комітету висловили окрему думку щодо необхідності прийняття законопроекту: Забзалюк Р.О., Сиротюк Ю.М., Стойко І.М.,  Побер І.М.

 

12. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Угоди про увічнення пам’яті про мужність і героїзм народів держав-учасниць Співдружності Незалежних Держав у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років (реєстр. № 0011 від 11.01.2013, Президент України).

 

ДОПОВІДАВ: Литвин Володимир Михайлович, Голова Комітету.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати пропозицію щодо ратифікації Угоди про увічнення пам’яті про мужність і героїзм народів держав-учасниць Співдружності Незалежних Держав у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років. Проте, оскільки Україна не є членом Ради міністрів оборони держав – учасниць Співдружності Незалежних Держав, Угоду доцільно ратифікувати з застереженням щодо абзацу першого статті 14 стосовно необов’язковості для України координації діяльності уповноважених органів Сторін з реалізації зазначеної Угоди Радою міністрів оборони держав – учасниць Співдружності Незалежних Держав.

«За» прийняте рішення проголосували шість членів Комітету, «проти» проголосували три члени Комітету, «утримався» один член Комітету, не голосував один член Комітету.

 

13. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про приєднання України до Протоколу проти незаконного виготовлення та обігу вогнепальної зброї, її складових частин і компонентів, а також боєприпасів до неї, який доповнює Конвенцію Організації Об’єднаних Націй проти транснаціональної організованої злочинності (реєстр. № 0012 від 11.01.2013, Президент України).

 

ДОПОВІДАВ: Самойленко Юрій Павлович, голова підкомітету з питань держаної безпеки Комітету.

 

ВИСТУПИЛИ: Сиротюк Ю.М., Литвин В.М.

 

УХВАЛИЛИ: Комітет вважає за доцільне рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Закону про приєднання України до Протоколу проти незаконного виготовлення та обігу вогнепальної зброї, її складових частин і компонентів, а також боєприпасів до неї, який доповнює Конвенцію Організації Об’єднаних Націй проти транснаціональної організованої злочинності за основу та в цілому, врахувавши висловлені у висновку до проекту закону зауваження технічного характеру Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

14. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про внесення зміни до статті 263-1 Кримінального кодексу України у звязку з приєднанням України до Протоколу проти незаконного виготовлення та обігу вогнепальної зброї, її складових частин і компонентів, а також боєприпасів до неї, який доповнює Конвенцію Організації Об’єднаних Націй проти транснаціональної організованої злочинності (реєстр. № 1263 від 11.01.2013 року, Президент України).

 

ДОПОВІДАВ: Самойленко Юрій Павлович, голова підкомітету з питань держаної безпеки Комітету.

 

УХВАЛИЛИ: Комітет вважає за доцільне рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект за основу і в цілому як Закон.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

15. СЛУХАЛИ: Інформацію Голови Комітету Литвина Володимира Михайловича стосовно опрацювання центральними органами виконавчої влади питання підпорядкування Державної спеціальної служби транспорту.

 

ДОПОВІДАВ: Литвин Володимир Михайлович, Голова Комітету.

 

УХВАЛИЛИ: Взяти до відома інформацію Голови Комітету Литвина Володимира Михайловича стосовно опрацювання центральними органами виконавчої влади питання підпорядкування Державної спеціальної служби транспорту.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

16. СЛУХАЛИ: Інформацію Голови Комітету Литвина Володимира Михайловича стосовно звернення до Комітету трудового колективу та громадських організацій Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

 

ДОПОВІДАВ: Литвин Володимир Михайлович, Голова Комітету.

 

ВИСТУПИЛИ: Кінах А.К., Сиротюк Ю.М., Долгов І.І.

 

УХВАЛИЛИ: Взяти до відома інформацію Голови Комітету стосовно звернення до Комітету трудового колективу та громадських організацій Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка та підготувати Кузьмуку О.І., Кінаху А.К., Долгову І.І. на наступне засідання Комітету розгляд питання на тему: «військова освіта: стан і план подальших дій».

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

17. СЛУХАЛИ: Інформацію Голови Комітету Литвина Володимира Михайловича стосовно святкування Дня захисника Вітчизни.

 

ДОПОВІДАВ: Литвин Володимир Михайлович, Голова Комітету.

 

УХВАЛИЛИ: Взяти до відома інформацію Голови Комітету стосовно святкування Дня захисника Вітчизни.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

18. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про внесення зміни до статті 36 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» (реєстр. № 2124 від 29.01.2013, НДУ  Гриценко А.С.).

 

ДОПОВІДАВ: Гриценко Анатолій Степанович, народний депутат України.

 

СПІВДОПОВІДАВ: Гриневецький Сергій Рафаїлович, голова підкомітету з питань соціального і правового захисту військовослужбовців і членів їх сімей.

 

ВИСТУПИЛИ: Мартинюк А.І., Кузьмук О.І., Литвин В.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду проекту Закону про внесення зміни до статті 36 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» прийняти його за основу і в цілому як Закон.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

19 СЛУХАЛИ: Про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» щодо розмірів пенсій в разі втрати годувальника (реєстр. № 2124-1 від 08.02.2013, НДУ Колесніченко В.В.).

 

ДОПОВІДАВ: Гриневецький Сергій Рафаїлович, голова підкомітету з питань соціального і правового захисту військовослужбовців і членів їх сімей.

 

ВИСТУПИЛИ: Литвин В.М., Кінах А.К., Кузьмук О.І.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» щодо розмірів пенсій в разі втрати годувальника його відхилити.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

20 СЛУХАЛИ: Про проект закону про внесення змін до Закону України «Про Державну службу спеціального звязку та захисту інформації України» щодо регулювання окремих питань, повязаних із наданням відпустки для догляду за дитиною (реєстр. № 1176 НДУ Карпунцов В.В.).

 

 

ДОПОВІДАВ: Гриневецький Сергій Рафаїлович, голова підкомітету з питань соціального і правового захисту військовослужбовців і членів їх сімей.

 

ВИСТУПИЛИ: Литвин В.М., Мартинюк А.І., Кузьмук О.І.,         Цуркан О.Г., Самойленко Ю.П., Кінах А.К.

 

На голосування винесено три пропозиції:

1. Рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект за основу. «За» проголосував голова підкомітету з питань соціального і правового захисту військовослужбовців та членів їх сімей Гриневецький С.Р.

Рішення не прийнято.

2. Рекомендувати Верховній Раді України повернути законопроект субєкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання. «За» проголосував Голова Комітету Литвин В.М.

Рішення не прийнято.

3. Рекомендувати Верховній Раді України законопроект відхилити.  «За» проголосували сім членів Комітету.

Рішення прийнято.

 

 

21 СЛУХАЛИ: Інформацію щодо розгляду проекту листа до Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності стосовно проекту Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо відповідальності за незаконне поводження зі спеціальними технічними засобами негласного отримання інформації (реєстр. № 1196 від 04.01.2013, НДУ В.Швець).

 

ДОПОВІДАВ: Самойленко Юрій Павлович, голова підкомітету з питань державної безпеки.

 

ВИСТУПИЛИ: Мартинюк А.І., Гриневецький С.Р., Кінах А.К.,  Литвин В.М.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні законопроект відхилити.

2. Звернутися до Кабінету Міністрів України листом, в якому зазначити необхідність законодавчого визначення переліку критеріїв (визначень) щодо належності або віднесення технічних засобів до спеціальних (для зняття інформації з каналів зв’язку), інших засобів негласного отримання інформації, регулювання їх ввезення, вивезення, розробки та реалізації, а також щодо доцільності законодавчого врегулювання питання виготовлення та використання (ввезення, вивезення) засобів пригнічення (глушіння) радіоелектронних сигналів, пошуку джерел радіоелектронного випромінювання.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

Голова Комітету                                                         В.М.ЛИТВИН

Секретар Комітету                                                     С.М.КАПЛІН