Діяльність Комітету

Надрукувати Збільшити зону перегляду

Протоколи засідань 1,2 сесії

21 листопада 2013, 16:55

Протокол засідання Комітету від 21 листопада 2013 р.

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ І ОБОРОНИ

 

 

ПРОТОКОЛ ЗАСІДАННЯ № 21

від 20 листопада 2013 р.

Головував: Голова Комітету Литвин В.М.

 

Присутні: Кінах А.К., Развадовський В.Й., Забзалюк Р.О., Каплін С.М., Гриневецький С.Р., Кузьмук О.І., Мартинюк А.І., Побер І.М., Самойленко Ю.П., Сиротюк Ю.М., Стойко І.М.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ прийнято одноголосно зі змінами.

 

 

1. СЛУХАЛИ: про аналіз практики застосування законодавчих актів деякими посадовими особами Генерального штабу Збройних Сил України у сфері державної таємниці.

 

ДОПОВІДАВ: Кузьмук Олександр Іванович, голова підкомітету з питань воєнної безпеки та оборони Комітету.

 

ВИСТУПИВ: Литвин В.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1. Інформацію взяти до відома.

2. Питання щодо аналізу практики застосування законодавчих актів деякими посадовими особами Генерального штабу Збройних Сил України у сфері державної таємниці розглянути після завершення перевірки стану охорони державної таємниці, інформації з обмеженим доступом та технічного захисту інформації в Генеральному штабі Збройних Сил України з урахуванням результатів перевірок інших військових та правоохоронних формувань.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

2. СЛУХАЛИ: про проект Закону про внесення змін до додатка № 3 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» (щодо перерозподілу видатків за бюджетними програмами Державного космічного агентства України (реєстр. № 3134, НДУ А.Кінах).

 

ДОПОВІДАВ: Кінах Анатолій Кирилович, Перший заступник Голови Комітету.

 

ВИСТУПИЛИ: Сиротюк Ю.М., Литвин В.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1. Підтримати проект Закону про внесення змін до додатка № 3 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» (щодо перерозподілу видатків за бюджетними програмами Державного космічного агентства України) та рекомендувати Верховній Раді України прийняти його за основу та в цілому як Закон.

2. Про прийняте рішення повідомити головний комітет з опрацювання цього проекту Закону.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

3. СЛУХАЛИ: про проект Закону про скасування необґрунтованих пільг та привілеїв для осіб, уповноважених на виконання функцій держави (реєстр. № 3122, НДУ А.Яценюк).

 

ДОПОВІДАВ: Гриневецький Сергій Рафаїлович, голова підкомітету з питань соціального і правового захисту військовослужбовців та членів їх сімей Комітету.

 

ВИСТУПИЛИ: Стойко І.М., Сиротюк Ю.М., Каплін С.М., Побер І.М., Мартинюк А.І., Литвин В.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1. Не підтримувати проект Закону про скасування необґрунтованих пільг та привілеїв для осіб, уповноважених на виконання функцій держави, та рекомендувати Верховній Раді України його відхилити.

2. Про прийняте рішення повідомити головний комітет з опрацювання цього проекту Закону.

 

«За» проголосували сім народних депутатів України – членів Комітету, «проти» проголосували пять народних депутатів України – членів Комітету.

Рішення прийнято.

 

 

4. СЛУХАЛИ: про проект Закону про створення та виробництво озброєння, військової та спеціальної техніки (реєстр. № 2420а, КМУ).

 

ДОПОВІДАВ: Максюта Анатолій Аркадійович, Перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України.

 

ВИСТУПИЛИ: Сиротюк Ю.М., Гриневецький С.Р., Кінах А.К.,  Литвин В.М.

 

УХВАЛИЛИ: рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду проекту Закону про створення та виробництво озброєння, військової та спеціальної техніки прийняти його за основу з урахуванням зауважень і пропозицій Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України.

 

«За» проголосували сім народних депутатів України – членів Комітету, «проти» проголосували три члени Комітету, «утрималися» два члени Комітету.

Рішення прийнято.

 

5. СЛУХАЛИ: про проект Закону про військово-технічне співробітництво (реєстр. № 2401а, КМУ).

 

ДОПОВІДАВ: Максюта Анатолій Аркадійович, Перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України.

 

ВИСТУПИЛИ: Кінах А.К.,  Литвин В.М.

 

 

УХВАЛИЛИ: рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду проекту Закону про військово-технічне співробітництво повернути його субєкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

6. СЛУХАЛИ: про проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за військові злочини (реєстр. № 2788, НДУ В.Олійник).

 

ДОПОВІДАВ: Самойленко Юрій Павлович, голова підкомітету з питань державної безпеки Комітету.

 

ВИСТУПИВ: Литвин В.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1. Не підтримувати проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за військові злочини та рекомендувати Верховній Раді України його відхилити.

2. Про прийняте рішення повідомити головний комітет з опрацювання цього проекту Закону.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

7. СЛУХАЛИ: про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо усунення дискримінації у пенсійному забезпеченні громадян України (реєстр. № 3223, НДУ О.Мирний, О.Кайда, І.Мірошниченко).

 

ДОПОВІДАВ: Гриневецький Сергій Рафаїлович, голова підкомітету з питань соціального і правового захисту військовослужбовців та членів їх сімей Комітету.

 

ВИСТУПИЛИ: Сиротюк Ю.М., Кузьмук О.І., Самойленко Ю.П., Забзалюк Р.О., Каплін С.М., Кінах А.К., Мартинюк А.І., Стойко І.М.,    Литвин В.М.

 

 

На голосування винесена пропозиція:

1. Не підтримувати проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо усунення дискримінації у пенсійному забезпеченні громадян України та рекомендувати Верховній Раді України його відхилити.

2. Про прийняте рішення повідомити головний комітет з опрацювання цього проекту Закону.

Комітет не визначився стосовно зазначеного проекту Закону, оскільки «за» проголосували шість народних депутатів – членів Комітету, «проти» - три члени Комітету, «утрималися» три члени Комітету.

Рішення не прийнято.

 

8. Більшістю голосів народних депутатів України – членів Комітету з розгляду знято проект Закону про денонсацію Угоди між Україною та Російською Федерацією з питань перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України (реєстр. № 0035, НДУ В.Яворівський) у звязку з відсутністю доповідача.

 

9. СЛУХАЛИ: про проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо запровадження інституту священнослужителів (капеланів) у військових, правоохоронних органах) (реєстр. № 3143, НДУ Ю.Мірошниченко).

 

ДОПОВІДАВ: Кузьмук Олександр Іванович, голова підкомітету з питань воєнної безпеки та оборони Комітету.

 

ВИСТУПИЛИ: Мартинюк А.І., Побер І.М., Каплін С.М., Кінах А.К., Гриневецький С.Р., Стойко І.М., Развадовський В.Й., Литвин В.М.

 

На голосування винесено дві пропозиції:

1. Підтримати проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо запровадження інституту священнослужителів (капеланів) у військових, правоохоронних органах) та рекомендувати Верховній Раді України прийняти його за основу. Про прийняте рішення повідомити головний комітет з опрацювання цього проекту Закону.

«За» проголосували три народні депутати України – члени Комітету, «проти» - шість членів Комітету, «утрималися» - два члени Комітету.

Рішення не прийнято.

2. Не підтримувати проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо запровадження інституту священнослужителів (капеланів) у військових, правоохоронних органах) та рекомендувати Верховній Раді України повернути його субєкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання. Про прийняте рішення повідомити головний комітет з опрацювання цього проекту Закону.

«За» проголосували десять народних депутатів України – членів Комітету, «проти» - один член Комітету.

Рішення прийнято.

 

10. СЛУХАЛИ: про проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо Управління державної охорони) (реєстр. № 3309 НДУ А.Мартинюк, С.Гриневецький).

 

ДОПОВІДАВ: Мартинюк Адам Іванович, народний депутат України - член Комітету.

 

СПІВДОПОВІДАВ: Самойленко Юрій Павлович, голова підкомітету з питань державної безпеки Комітету.

 

ВИСТУПИЛИ: Кінах А.К., Каплін С.М., Сиротюк Ю.М., Гриневецький С.Р., Кузьмук О.І., Литвин В.М.

 

УХВАЛИЛИ: рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду проекту Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо Управління державної охорони) прийняти його за основу.

 

«За» проголосували сім народних депутатів України – членів Комітету, «проти» - три члени Комітету, «утримався» один член Комітету.

Рішення прийнято.

 

11. СЛУХАЛИ: про стан делімітації та демаркації українсько-молдовського, українсько-білоруського, українсько-російського кордону та реалізація Закону України «Про ратифікацію Угоди між Україною та Російською Федерацією про демаркацію українсько-російського державного кордону» від 8 липня 2010 року № 2466-VI.

 

ДОПОВІДАВ: Осаволюк Леонід Васильович, представник України з питань договірно-правового оформлення державного кодону України, Посол з особливих доручень Міністерства закордонних справ України.

 

ВИСТУПИЛИ: Кузьмук О.І., Кінах А.К., Побер І.М., Сиротюк Ю.М., Литвин В.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1. Інформацію взяти до відома.

2. Надіслати листа до Президента України та Прем’єр-міністра України з проханням вжити відповідних заходів стосовно прискорення проведення робіт з делімітації та демаркації українсько-молдовського, українсько-білоруського, українсько-російського кордону та вчасного їх фінансування.

 

12. СЛУХАЛИ: про затвердження проекту Постанови Верховної Ради України «Про доповідь Кабінету Міністрів України про участь України у діяльності з підтримання міжнародного миру і безпеки у 2012 році».

 

ДОПОВІДАВ: Литвин Володимир Михайлович, Голова Комітету.

 

ВИСТУПИВ: Кінах А.К.

 

УХВАЛИЛИ: рекомендувати Верховній Раді України прийняти Постанову Верховної Ради України «Про доповідь Кабінету Міністрів України про участь України у діяльності з підтримання міжнародного миру і безпеки у 2012 році».

Рішення прийнято одноголосно.

 

13. СЛУХАЛИ: про затвердження позаштатним консультантом Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони Степаненка Володимира Леонідовича, директора Державного департаменту страхового фонду документації, кандидата економічних наук, доцента.

 

ДОПОВІДАВ: Литвин Володимир Михайлович, Голова Комітету.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити позаштатним консультантом Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони Степаненка Володимира Леонідовича, директора Державного департаменту страхового фонду документації, кандидата економічних наук, доцента.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Голова Комітету                                                            В.М.ЛИТВИН

 

 

Секретар Комітету                                                        С.М.КАПЛІН