Діяльність Комітету

Надрукувати Збільшити зону перегляду

Протоколи засідань 1,2 сесії

23 квітня 2013, 15:31

Протокол засідання Комітету від 17 квітня 2013 р.

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ І ОБОРОНИ

 

 

ПРОТОКОЛ ЗАСІДАННЯ № 7

від 17 квітня 2013 р.

 

 

Головував: Голова Комітету Литвин В.М.

Присутні: Кінах А.К., Развадовський В.Й., Забзалюк Р.О., Каплін С.М., Гриневецький С.Р., Кузьмук О.І., Побер І.М., Самойленко Ю.П., Сиротюк Ю.М., Стойко І.М.

 

1. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про схвалення рішення Президента України про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України у 2013 році для участі у багатонаціональних військових навчаннях (реєстр. № 2757, Президент України).

ДОПОВІДАВ: Лебедєв Павло Валентинович, Міністр оборони України.

СПІВДОПОВІДАВ: Кузьмук Олександр Іванович, голова підкомітету з питань воєнної безпеки та оборони Комітету.

ВИСТУПИЛИ: Стойко І.М., Гриневецький С.Р., Сиротюк Ю.М., Забзалюк Р.О., Литвин В.М., Кінах А.К., Развадовський В.Й.

УХВАЛИЛИ: 1. Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду законопроекту у першому читанні прийняти його за основу та в цілому як Закон, схваливши рішення Президента України.

2. Залучати народних депутатів України – членів Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони до участі у заходах щодо відкриття та підведення підсумків військових навчань.

Рішення прийнято одноголосно.

 

2. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" (щодо посилення соціального захисту громадян, які брали участь у ліквідації інших ядерних аварій, у ядерних випробуваннях та військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї) (реєстр. №2491,  НДУ С. Фабрикант).

 

ДОПОВІДАВ: Фабрикант Світлана Самуїлівна, народний депутат України.

СПІВДОПОВІДАВ: Гриневецький Сергій Рафаїлович, голова підкомітету з питань соціального і правового захисту військовослужбовців та членів їх сімей.

ВИСТУПИЛИ: Самойленко Ю.П., Сиротюк Ю.М., Побер І.М., Кучеренко С.А.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України прийняти зазначений законопроект за основу з урахуванням висловлених до нього окремих зауважень Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України.

           2. Про прийняте рішення повідомити головний комітет з опрацювання цього проекту Закону.

Рішення прийнято одноголосно.

 

3. СЛУХАЛИ: Про стан виконання положень Закону України «Про страховий  фонд документації України» та  пункту 11 частини 1 Рекомендацій парламентських слухань на тему: «Про стан та перспективи розвитку Воєнної організації та сектору безпеки України», схвалених Постановою Верховної Ради України від 5 липня 2012 року №5086-VI.

ДОПОВІДАВ: Гриневецький Сергій Рафаїлович, голова підкомітету з питань соціального і правового захисту військовослужбовців та членів їх сімей.

ВИСТУПИЛИ: Кузьмук О.І., Кабаненко І.В., Данилюк С.Л., Каплін С.М., Развадовський В.Й.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Поінформувати Президента України та Прем’єр-міністра України про набуття стійкої тенденції до системного погіршення, зниження показників діяльності системи страхового фонду документації України, втрати ним спроможності виконувати деякі функції, передбачені Законом України «Про страховий фонд документації України», що склалися у результаті  покладення зазначених функцій на Державну архівну службу  України.

2. Рекомендувати Президенту України з урахуванням Рекомендацій парламентських слухань, затверджених Постановою Верховної Ради України від 5 липня 2012 року № 5086-VI, вирішити питання вдосконалення  державного управління у сфері СФД шляхом утворення  на базі системи страхового фонду документації України Державної служби страхового фонду документації України, діяльність якої спрямовується і координується Кабінетом Міністрів через Міністра оборони України.

3. Рекомендувати Кабінету Міністрів України розглянути питання стосовно виділення 15,7 млн. грн. на завершення будівництва бази тривалого, надійного зберігання документів СФД.

4. У вересні 2013 року розглянути в порядку контролю на засіданні Комітету питання стосовно виконання цього рішення та аналізу практики застосування Закону України «Про страховий фонд документації України».

З восьми членів Комітету, присутніх при розгляді цього питання, «за» проголосували сім народних депутатів України, «проти» проголосував народний депутат України Кузьмук Олександр Іванович.

 

4. СЛУХАЛИ: Про проекти Законів:

про звання «Місто воїнської слави» (реєстр. № 1094, НДУ І. Бережна);

про почесне звання України «Місто воїнської слави» (реєстр. № 1094-1, НДУ П. Симоненко, П. Цибенко).

ДОПОВІДАВ: Развадовський Віктор Йосипович, Перший заступник Голови Комітету.

УХВАЛИЛИ: Перенести розгляд законопроектів у звязку з відсутністю їх авторів.

Рішення прийнято одноголосно.

 

5. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо засад кадрової політики в органах законодавчої, виконавчої влади та правоохоронних органах України)    (реєстр. № 2004, н.д. Т. Слюз). 

ДОПОВІДАВ: Развадовський Віктор Йосипович, Перший заступник Голови Комітету.

ВИСТУПИЛИ: Самойленко Ю.П.

УХВАЛИЛИ:

1. Відмітити, що запропоновані в законопроекті правові новели, як то: встановлення вікового цензу для кандидатів на відповідні посади (міністрів, Генерального прокурора України та його заступників, Голови СБУ тощо), наявності у таких кандидатів відповідної освіти та відповідного стажу роботи (в СБУ – вища юридична освіта та стаж роботи адвокатської практики не менше 5 років) тощо не відповідає положенням як Конституції України, так і міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України. Крім того, законопроекту притаманні інші вади, що зазначені у висновку Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України.

2. Зазначити, що визначення у законах  професійно-кваліфікаційних вимог до кандидатів на зайняття відповідних посад, насамперед у сфері державної безпеки, заслуговує на увагу, однак потребує ретельного вивчення практики зазначеної сфери із залученням науковців.

3. Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні законопроект повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Рішення прийнято одноголосно.

 

6. СЛУХАЛИ: Про проект Постанови про основні напрями бюджетної політики на 2014 рік (реєстр. №2769, КМУ).

 

ДОПОВІДАЛИ: Голова підкомітету з питань воєнної безпеки та оборони Кузьмук Олександр Іванович.

Голова підкомітету з питань державної безпеки Самойленко Юрій Павлович.

Голова підкомітету з питань соціального і правового захисту військовослужбовців та членів їх сімей Гриневецький Сергій Рафаїлович.

Голова підкомітету з питань інформаційної безпеки Стойко Іван Михайлович.

ВИСТУПИЛИ: Побер І.М.

УХВАЛИЛИ: Пропозиції до проекту Постанови про основні напрями бюджетної політики на 2014 рік. Надіслати пропозиції до Комітету Верховної Ради України з питань бюджету.

Рішення прийнято одноголосно.

 

7. СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Закону про внесення змін до статті 9 Закону України "Про ліцензування певних видів господарської діяльності" щодо врегулювання окремих питань у сфері обігу спеціальних технічних засобів отримання інформації (реєстр. № 2753, НДУ Т.Слюз).

 

ДОПОВІДАВ: Самойленко Юрій Павлович, голова підкомітету з питань державної безпеки.

УХВАЛИЛИ: Звернутися листом до Голови Верховної Ради України з проханням визначити головним при розгляді проекту закону України про внесення змін до статті 9 Закону України "Про ліцензування певних видів господарської діяльності" щодо врегулювання окремих питань у сфері обігу спеціальних технічних засобів отримання інформації (реєстр. № 2753), внесений народним депутатом України Т. Я. Слюз, Комітет з питань національної безпеки і оборони, який розглядатиме порушене в законопроекті питання з урахуванням думки та пропозицій відповідних державних (спеціальних) служб. Комітету з питань національної безпеки і оборони, до предмету відання якого відноситься здійснення парламентського контролю за діяльністю СБ України, включаючи питання, пов’язані із визначенням та регулюванням обігу СТЗ, доручення про розгляд згаданого законопроекту не надавалося.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

8. СЛУХАЛИ: Інформацію щодо стану опрацювання проекту Державної програми розвитку і реформування Збройних Сил України до  2017 року.

 

ДОПОВІДАВ: Кузьмук Олександр Іванович, голова підкомітету з питань воєнної безпеки та оборони.

 

УХВАЛИЛИ: Звернутися листом до Міністра оборони України з пропозицією провести зустріч для обговорення питання щодо стану опрацювання проекту Державної програми розвитку і реформування Збройних Сил України до 2017 року.

Рішення прийнято одноголосно.

 

9. СЛУХАЛИ: Інформацію щодо звернення Комісії з приватизації до Комітету з питань національної безпеки і оборони з пропозицією проведення спільного засідання.

 

ДОПОВІДАВ: Литвин Володимир Михайлович, Голова Комітету.

 

УХВАЛИЛИ: Доручити Развадовському Віктору Йосиповичу, першому заступнику Голови Комітету, та Кузьмуку Олександру Івановичу, голові підкомітету з питань воєнної безпеки та оборони, підготувати питання для розгляду на спільному засіданні Комітету з питань національної безпеки і оборони та Комісії з приватизації

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

Голова Комітету                                                         В.М. ЛИТВИН

 

 

Секретар Комітету                                                     С.М. КАПЛІН