15 січня 2020, 20:44

Інформація про результати засідання Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки 15 січня 2020 року

 

15 січня 2020 року розпочалося засідання Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки, на якому першим питанням було заслухано інформацію оперативного штабу при Раді національної безпеки і оборони України щодо катастрофи літака Boeing 737 авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» в Ірані.

Для інформування народних депутатів України із зазначеного питання на засідання Комітету було запрошено Державного експерта Служби з питань державної та громадської безпеки Апарату Ради національної безпеки і оборони України Корнієнка Олега Леонідовича та заступника Генерального прокурора України Трепака Віктора Миколайовича.

За результатами розгляду питання народні депутати України – члени Комітету ухвалили рішення:

1. Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки підтримує Заяву Верховної Ради України у зв’язку з трагічною загибеллю пасажирів літака рейсу PS 752 авіакомпанії Міжнародні авіалінії України внаслідок його збиття збройними силами Ісламської Республіки Іран та висловлює щирі співчуття родинам і близьким усіх жертв катастрофи 8 січня 2020 року, та колективу авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» у зв’язку із втратою колег.

2. Комітет очікує проведення прозорого, незалежного та всебічного розслідування обставин цієї трагедії, повернення тіл загиблих та здійснення всіх компенсаційних виплат.

3. Комітет вважає обов'язковим оперативне запровадження ефективного механізму оцінки ризиків польоту і негайного оповіщення про наявні ризики усіх відповідних органів.

4. Звернутися до Ради національної безпеки і оборони України з проханням оперативно та повною мірою інформувати Комітет про хід розслідування катастрофи.

5. Заслухати у закритому режимі Секретаря Ради національної безпеки і оборони України та представників Офісу Генерального прокурора щодо згаданого питання на черговому засіданні Комітету.

Також було розглянуто проект Закону про розвідку (реєстр. № 2412) та проект Закону про внесення змін до Закону України «Про Службу зовнішньої розвідки» щодо діяльності Служби зовнішньої розвідки України (реєстр. № 2414). За результатами розгляду законопроектів прийнято рішення рекомендувати Верховній Раді України включити доопрацьовані Комітетом законопроекти до порядку денного другої сесії Верховної Ради України та за результатами розгляду у повторному першому читанні прийняти їх за основу.

Розглянувши проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо військових звань військовослужбовців (реєстр. № 2247), народні депутати України рекомендували Верховній Раді України за результатами розгляду у другому читанні прийняти законопроект у другому читанні та в цілому.

Крім того, було затверджено План роботи Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки на період третьої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання, а також Пропозиції Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки до проекту порядку денного третьої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.

Народні депутати України - члени Комітету розпочали розгляд підготовленого до другого читання проекту Закону про оборонні закупівлі (реєстр. № 2398-д).